Ето кои са най-големи страхове преди раждане в списъка на moetodete.bg:

Епизиотомия (хирургичен разрез на перинеума)

Епизиотомията и разкъсванията понякога могат да бъдат избегнати, ако по време на раждането дишате правилно и напъвате в подходящия момент. Самата вие можете още през бременността да се подготвите като правите упражнения за стягане. Епизиотомията се прави с цел да се предпази перинеума от по-неприятни разкъсвания и по-бързо да се възстанови тъканта след раждането.

Неволно изпускане

Уриниране или изхождане по време на самото раждане. Това е сред нормалните физиологични процеси, които съпътстват появата на новороденото. Няма да шокирате лекарите, ако нещо такова се случи на вас. За да намалят възможността, преди раждането задължително ще ви направят клизма. Хубаво е да сте ходили и по малка нужда. Ако все пак още не се чувствате комфортно, споделете го с гинеколога си. В краен случай ще ви поставят катетър.

Цезарово сечение

В повечето случаи ще имате достатъчно време да обсъдите с лекаря плюсовете и минусите от секцио. Понякога обаче в процеса на раждане, нещата могат да се объркат и медицинският екип ще трябва да вземе бързо и спешно решение за цезарово сечение. Доверете се на избора на лекаря. Най-тежък е първият ден след операцията, но до месец вече ще сте забравили неприятните усещания.

Форцепс

Форцепсът се използва само в краен случай, когато се налага спешно да се извади бебето с помощта на специалния уред. Обикновено това става при вече започнало раждане. Предимство на метода е, че в извънредна ситуация, може да се отреагира по-бързо, отколкото с цезарово сечение.

Мекониум

Има случаи, в които околоплодните води не са бистри. В тях се намира течност, която се нарича мекониум. Наличието й не може да доведе до сериозни усложнения. Малка е и вероятността бебето да развие някаква инфекция.

Пъпна връв около врата на бебето

При голям процент от бебетата пъпната връв е увита свободно около някоя част от тялото. Дори да възникне проблем с нея гинеколозите лесно ще го открият. Това се прави с помощта на ултразвук и на мониторен запис на сърдечната дейност.

Преждевременно раждане

Преждевременното раждане може да бъде предотвратено в някои случаи, ако се потърси веднага помощ. Освен това не винаги преждевременното раждане е свързано с проблеми за бебето.За да завърши бременността ви добре, най-важното е да си мислите за хубави неща и да почивате активно.

Болката

Помислете през какви ситуации, свързани с болка, вече сте преминавали. Трябва да помните, че болката от контракциите не e същата както при наранявания. Няма поражения по тялото - просто мускулите са под голямо напрежение и се опъват, за да отворят място да се роди бебето. Хванете се здраво за тази мисъл. Можете да поискате и епидурална упойка.

Да не успеете да стигнете до родилното навреме

Това рядко се случва. При всички случаи е добре да знаете, че трябва да тръгнете веднага щом ви изтекат водите. Друг важен предродилен симптом е честотата на контракциите.