ФП цитира проучването на Бернар Жегу, специалист от френския Национален институт за изследване на здравето, според когото е много рисково вземането на медикамента особено в първите три месеца от бременността.

Ибупрофенът се продава без рецепта в много държави по света и досега се предписваше без притеснения на бременни жени, досущ като парацетамола и ацетизалът.

Според френското проучване 10 процента от жените признават,че са взимали ибупрофен по време на бременността си. Но действителният процент може би е 30 на сто.

Френските учени, съвместно с техни шотландски и датски колеги, провели опити с ибупрофен и неговото въздействие върху тестиси на човешки зародиши. Те били взети от материал, получен след аборти, пишат от БТА. Станало видно, че споменатото лекарство променя хормоналната система в ембрионалните тестиси.

Според Бернар Жегу ибупрофенът удвоява риска от крипторхидизъм при малките момченца, при който се наблюдават аномалии при спадането на тестиса в скротума. Ибупрофенът разстройва също производството на хормоните в тестисите, сред които е и тестостеронът, който определя първичните и вторичните полови белези.