Обаче новородените в Дания, Германия и Япония плачат и недоволстват най-малко, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Проучването определи колко бебета по света плачат през първите три месеца след раждането си, като за целта експертите създадоха първата универсална таблица за нормални нива на плач през този период.

"Бебетата се различават много по това колко плачат през първите седмици от живота си", каза ръководителят на изследването Дитър Уолкър от университета в Уоруик.

"Може да научим много от наблюдаването на култури, където плачът е по-малко. Дали това се дължи на родителите, или на други фактори, свързани с преживявания от периода на бременността или генетиката", допълни той.

Най-високите нива на колики, при които плачът е над три часа на ден за поне три дни в седмицата, бяха открити при бебетата във Великобритания, Канада и Италия. Най-ниски нива на колики бяха установени в Дания и Германия.

Средно бебетата плачат по около два часа на ден през първите две седмици. През следващите няколко седмици плачът се увеличава, докато достигне пик от около два часа и 15 минути ежедневно в шестата седмица. След това времето намалява на един час и 10 минути, докато пеленачетата навършат 12 седмици.
Има изключения от общите наблюдения, като някои от бебетата плачат само по 30 минути дневно, а други - повече от пет часа.

Изследването, публикувано в сп. "Джърнъл ъв пидиатрикс", беше проведено сред 8700 бебета в страни, сред които Германия, Дания, Япония, Канада, Италия, Холандия и Великобритания.

Учените казаха, че новата таблица на плача ще помогне на здравните работници да успокоят родителите дали бебетата им плачат в границите на нормалното през първите три месеца, или трябва да им се обърне допълнително внимание.