Ново изследване, обхванало над 1200 жени, обаче показа, че те могат да родят бебе, без това да увеличи риска от рецидив на рака на гърдата. Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго.

Смяташе се, че голямото производство на хормони по време на бременността може да накара ракови клетки в латентно състояние да започнат отново да се делят. Това се отнася най-вече за жените, засегнати от естроген рецептор-позитивен рак на гърдата. Те приемат естроген блокери за 5-годишен, а понякога дори за 10-годишен период. За тези пациентки бременността би означавала временно прекъсване на терапията, която предотвратява появата на рецидив на болестта.

В изследването участвали 1207 жени под 50-годишна възраст, които били диагностицирани с неметастатичен рак на гърдата преди 2008 г. 57 на сто от тях били засегнати от естроген рецептор-позитивен рак на гърдата. 333 участнички забременели. Състоянието на всяка от тях било сравнено с това на три засегнати от същия вид рак участнички, които не били бременни. Що се отнася до поява на рецидив на заболяването, не били открити значими разлики между родилите и неродилите бебе жени след около 10-годишно следене на здравословното им състояние.

"Получените резултати потвърждават, че бременността след рак на гърдата не трябва да е обезкуражаваща дори за засегнатите от естроген рецептор-позитивен рак на гърдата",
увери ръководителят на изследването д-р Матео Ламбертини от института "Жул Борде" в Брюксел.