Преди седмица НАСА отвори нова работна позиция, за която започна да подбира кадри. Длъжността бе наречена "офицер за планетарна защита", като за нея могат да кандидатстват само американски граждани.

Основната функция на планетарния офицер ще бъде да не допуска възможното пренасяне на извънземни организми и материали при завръщането на бъдещи мисии на НАСА - например, при вземане на почва от Марс и изпращането ѝ на Земята.

Малкият Джак е останал изключително вдъхновен от новината за новия пост на НАСА и е написал писмо до космическата агенция, съобщава BoredPanda.

"Аз съм гледал всички филми с извънземни, до които съм се добрал. Добър съм с видеоигрите и мога да се науча да мисля като извънземно, защото все още съм млад", споделя малчуганът.

Джак е получил отговор от Джим Грийн, главният планетолог на НАСА.

"Става въпрос за предпазването на Земята от малки микроби, които могат да бъдат върнати от Марс или някои астероиди. Освен това ние също трябва да предпазим другите планети и луни от земните бактерии, докато отговорно изследваме нашата Слънчева система", разяснява Грийн.

За жалост на 9-годишният Джак, изискванията на НАСА към кандидатите за новия пост са те да имат минимум висше образование по математика и физически науки.

НАСА е окуражила малчугана, заявявайки му, че ако той учи усърдно, някой ден може да стане истински "Защитник на планетата".