До неотдавна лекарите препоръчваха на майките да избягват да дават на бебетата фъстъци, за да не се алергизират. Според учените от изследователския институт към детската болница на Манитоба в Уинипег, много по-ефикасно е детето да свикне с рисковата храна още през първите му месеци, съобщава БТА. Веднъж развита алергията, в повечето случаи тя остава за цял живот.

Неотдавнашни изследвания показаха, че избягването на ядките в ранното детство увеличава риска от алергия. Тези специалисти обаче не проучиха въпроса за яденето на фъстъци от майката, докато кърми.

Канадските учени анализираха данни от изследване на алергиите и астмата, проследило 342 деца, родени в Уинипег и Ванкувър през 1995 г., докато навършат 15 години. Сред децата, чиито майки са яли фъстъци, докато кърмят, и са дали на бебетата си да ги опитат, преди да навършат 12 месеца, реакциите към алергена са най-малки - 1,7 процента. Те стават 15,1 процента при майките, които са яли фъстъци, докато кърмят, но са въвели рисковата храна, след като децата са навършили 1 година.

Обхванатите от изследването деца са били застрашени от алергии.

Симптомите от алергията към фъстъци могат да са леки - сърбеж и хрема, но също и остри и животозастрашаващи, при които дихателните пътища се затварят от анафилактичен шок.