Проблемът с тежестта на ученическите раници стои нерешен поредна учебна година. Над 150 000 ученици от 5-и до 7-и клас са най-засегнати от тежките раници. Децата имат по 6-7 учебни часа на ден и носят учебник, тетрадка, а понякога и помагало за всеки час. Допълнително в някои дни носят спортен екип и материали за рисуване. Така товарът върху детското тяло средно е между 6 и 8 кг всеки учебен ден. Това, както предупреждават лекари, е предпоставка за гръбначни изкривявания и увреждания.

От 1-и до 4-и клас в повечето училища има шкафчета, в които децата оставят част от учебниците и необходимите материали. Такива шкафчета обаче няма за децата от 5-и до 12-и клас.

Въпросът с тежките раници се повдига в началото на всяка учебна година. Правят се репортажи по медиите, текат обсъждания, пращат се писма до институции, но решение все още няма.

Организаторите канят представителите на компетентните институции да се поставят на мястото на децата и да нарамят техните раници.

"Надяваме се, че ако всеки възрастен на отговорна позиция потича поне 5 минути с ученическа раница на гръб, ще погледне на проблема с други очи. Така и решенията могат да дойдат по-лесно", споделят организаторите.

Събитието ще се състои и в следните градове:
София - 11 часа, Южен парк (вход от към бул. "Витоша");
Пловдив - 11.00 часа, Площад „Централен”;
Варна - 11.00 часа, входа на Морската градина до Фестивален и конгресен център;
Бургас – 11.00 часа, пред часовника на улиците „Богориди” и „Александровска”.
Видин – 11.00 часа, СУ „Цар Симеон Велики”.

Инициаторите съобщават, че са изпратили покани са до министъра на образованието, до началника на РУО – София-град, до председателя на Комисията по образование към Народното събрание, до Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община, до председателя на Държавната агенция за закрила на детето и до националния омбудсман.