Раздвижването в студеното време са чудесен начин за повдигане на тонуса и имунитета.

Така простудите ще останат далеч от вас. За да си улесните задачата спазвайте няколко лесни правила, с които да предпазите детето и да направите прехода от дома навън плавен и здравословен, пише moetodete.bg

На първо място е важна екипировката. Трябва да е съобразена със сезона и да имате винаги резервни дрехи под ръка, ако се случат инциденти. Препоръчително е да са ушити от естествени материи, те попиват потта и са по-проветриви.

Обличайте детето на принципа на зелката – няколко слоя тънки дрехи, които да сваляте постепенно при нужда и които да създадат въздушни прегради и да запазят топлината на тялото.

Не навличайте детето прекалено. Ако се притеснявате, че му е студено, може да направите кратък експеримент – в течение на пет минути повтаряйте всички негови движения и ще усетите колко топло може да ви бъде, въпреки зимата. Така че децата, които вече се движат и тичат активно, е добре да бъдат обличани с един слой по-малко, отколкото възрастните.

За друг сигурен знак се смята температурата на носа. Ако носът на детето е топъл, значи не му е студено, въпреки че може ръцете му да са изстинали, ако не обича да носи ръкавици.

Не бива да завивате устата и носа с шал. По-добре е да научите детето да вдиша през носа, а да издиша с полуотворена уста. Това обаче не се отнася за децата, страдащи от астма. Според проучване при нахлуване на твърде студен въздух, може да се стигне до пристъп, затова специалистите препоръчват да се сложи шал на устата, чрез който въздухът се затопля, преди да бъде вдишан.

Студеният въздух изсушава кожата, затова е добре преди излизане да намажете откритите части на лицето с подходящ крем. Често студеният вятър предизвиква зачервяване на кожата, което може да бъде редуцирано, ако предварително обработите мястото.

Не лишавайте детето от излизане през студените дни. Може за вас да е неприятно, но децата имат постоянна нужда от движение и е добре да им осигурите условия.