Известна е лекарската препоръка бъдещите майки да избягват горещината. Изследователите от университета в Ексетър обаче проведоха проучване, в което анализираха резултатите от 12 труда, публикувани до месец юли миналата година.

В тях бяха описани промените в телесната температура на 347 бременни жени при излагане на топлина - включително при правене на упражнения, потапяне в топла вана и посещение на сауна. Според резултатите във всяко от проучванията, телесната температура на нито една от жените не превиши препоръчителните в тези случаи 39 градуса Целзий, пишат от БТА.

Най-високата температура на участничка стигна до 38,9 градуса Целзий. Средната при правене на упражнения на терен беше 38,3 градуса Целзий, при водна тренировка - 37,5 градуса Целзий, при вана с топла вода - 36,9 градуса Целзий, а при посещение в сауната - 37,6 градуса Целзий.

Специалистите казват, че бременните жени могат да правят до 35-минутна аеробика при температура до 25 градуса Целзий, да тренират водна аеробика максимум 45 минути в топла вода между 28,8 и 33,4 градуса. Освен това им е позволено да останат до 20 минути в топлата вана или сауната.

Експертите оспориха настоящите всеизвестни препоръки с аргумента, че те не дават ясни граници за степента на затопляне и вследствие на това може да обезсърчат физическата активност по време на бременността, дори и тя да е полезна и за майката, и за детето.

В някои от използваните анализи беше забелязано понижаване на телесната температура с напредването на бременността, което подкрепя теорията, че термалната регулация се подобрява по време на този важен етап от живота на жената. Учените мислят, че това може да е свързано с промените в телесната маса. Изследването на екипа беше публикувано в сп. "Бритиш джърнъл ъв спортс медисин".