Омега-3 и омега-6 мастните киселини от риба подобряват постиженията на децата в училище, като оказват благоприятно въздействие върху способностите им да четат и да се концентрират.

Изследването беше направено от диетологът д-р Ема Дърбишър и учени от университета в Южен Уелс. Те анализираха 29 проучвания от изминалите пет години, в които на деца са били давани различни количества мастни киселини. От тях, 22 труда, в които са били включени над 3 хиляди деца, установиха забележителни ползи за ученето, концентрирането и поведението.

"Имайки предвид, че около 60 % от човешкия мозък е съставена от мазнини, има логика да допуснем, че нивото и типът мазнини в тялото ни ще повлияят на функциите и представянето на мозъка", каза експертката.

"Изследването ни ясно показа, че повишаването на приема на омега-3 и омега-6 мастни киселини на децата има положителен ефект върху способностите им да четат, спелуват, да се държат добре и да внимават. Тези хранителни добавки помогнаха при понижаването на хиперактивността и агресията", добави тя.

Според учените, омега-3 и омега-6 са подходящи за онези деца, които изпитват затруднения в училище или за страдащите от хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието. Проучването беше публикувано в сп. "Джърнъл ъв нутришън енд фуд сайънсис".