В свое изследване учените от лондонския Имперски колеж установиха, че колкото по-рано настъпи първият цикъл, толкова по-разположено ще е момичето към висок индекс на телесна маса. Експертите анализираха информацията от стотици хиляди жени във Великобритания.

Откритията дадоха доказателства за връзката между началото на пубертета и теглото на жената в по-зряла възраст. Предходните данни бяха от наблюдения и бяха повлияни от фактори като етноса, икономическо положение, нивото на образованост и хранителния режим. Новото изследване показа, че самият ранен пубертет е рисков фактор за наднорменото тегло на жената.

"Изследвания в миналото показаха, че има връзка между двете, но ние не знаехме дали ранният пубертет причинява наднормено тегло в зряла възраст или просто е свързан с него. В най-новото ни изследване получихме доказателство в подкрепа на това, че пълнеенето е последица от него", каза авторът Дипендър Джил.

Не е ясно каква е причината. Учените предполагат, че може да имат значение различията във физическото и емоционално съзряване, пишат от БТА. Отношението към момичетата, които съзряват по-рано, вероятно е по-различно или обществото им оказва различен натиск, отколкото на по-късно съзряващите. Друга възможност е ефектите върху тялото от хормоналните промени по време на пубертета, като порастването на гърди, да засягат и шансовете момичетата да качат килограми на по-късен етап от живота си. Изследването е публикувано в сп. "Интернешънъл джърнъл ъв обисити".