Пазители

Падате си по дисциплината, обичате да контролирате действията на децата си, постоянно ги поправяте и навигирате, а в същото време имате силното желание децата ви да бъдат самостоятелни. Пазите ги от всичко - да не паднат, да не се ужулят, да не се полеят с вода, да не се нацапат. Вие сте като сянка за децата си.

Загрижени и даващи

Вие искате най-доброто за детето си, така че то да не изпитва липса от нищо - любов, храна, играчки, внимание, всичко. Склонни сте да отделяте много време на детето си, дори понякога прекалено много, без да го научите да бъде самостоятелно. И сте склонни да го заринете с играчки, които то дори не е поискало.

Идеалисти

Искате децата ви да растат в хармонична среда. Не се вълнувате толкова от дисциплината, колкото от това детето ви да бъде щастливо и да расте без тонове наставления от ваша страна. Но очаквате от детето ви да бъде послушно, разбрано, любвеобилно, социално, интелигентно и т.н.

Окуражаващи

Вие сте двигателите на децата си. Мотивирате ги, стимулирате ги да опитват нови неща, да научават нови неща, да се забавляват по различен начин. Успявате да създадете позитивна и творческа среда. Вдъхвате на децата си увереност, че могат да постигнат всичко.

Академици

Стремите се да научите децата си да решават сами проблемите си, да имат разчупено мислене и да са самостоятелни. Често обаче се оказва, че очаквате твърде много от децата си, което ги демотивира. Обичате да планирате живота им, макар че често не го осъзнавате.

Естествени

Вие не се нуждаете от учебници и уроци за това как да бъдете добри родители, защото имате собствени виждания за нещата. Обичате да се водите от самото дете, не сте твърде строги, но и не го оставяте да си прави каквото си иска. Така едновремнно поставяте ясни правила, но и давате шанс на детето да решава само, да бъде самостоятелно, да опитва нови неща, дори и да са понякога опасни.

Непукисти

Вие сте от онези спокойни родители, които вярват, че най-доброто за децата им е да ги оставят да бъдат себе си, без да им поставят правила, изисквания, без да имат някакви очаквания към тях. Тези родители са обикновено на пейката като странични наблюдатели, докато детето им пада, става, цапа се, хапе, играе, скача и т.н.

Източник: rozali.com