Независимо, дали са предизвикани от липса на сън, претоварен график, стрес или просто характерови особености, всеки родител допуска грешки.

Всички имаме своите недостатъци, децата са си деца и ни влизат в положение. Но все пак за нас, като възрастни хора, е важно да се владеем, без да се държим лицемерно с наследниците си, защото  децата са изключително интуитивни и усещат всяка нотка на фалш.

Ето няколко родителски грешки, които всички допускаме.

1. Претоварваме децата си

Според проучване, публикувано в британското списание "Педиатрия", съвременните деца имат по-малко свободно време от предишните поколения. Родителите запълват графиците на децата си със спорт, музика, танци, езици и какво ли още не. По-малкото свободно време може да доведе до когнитивни, физически, социални и емоционални нарушения, които могат да бъдат предотвратени, ако има време за игра.

2. Даваме им прекалено голям избор

Децата трябва да развиват чувство за независимост, а родителите да го насърчават, като ги оставят да взимат собствени решения. За малките деца обаче изборът трябва да бъде ограничен в по-малки възможности. Правилно е да попитаме: "Круша ли искаш или слива?", а не "Какъв плод искаш?"

3. Награждаваме ги прекалено много или за неправилните неща

Определено родителите са хората, които трябва да насърчават децата, но според едно проучване трябва да ги награждавате за техните усилия, а не за резултатите. Освен това някои експерти смятат, че прекаленото награждаване може да отключи нужда детето да търси одобрение от другите през цялото време.

4. Очакваме прекалено много

Децата учат различни неща на различна възраст и с променлив успех. Едно 5-годишно дете може да не запомни нещо толкова бързо, колкото друго. И не бива да очаквате 5-годишното ви дете да може да прави същите неща, като едно 6 или 7-годишно.

5. Оставяме ги да прекарват твърде много време с технологичните джаджи

Често е по-лесно да оставим децата да гледат телевизия, докато си свършим някоя домакинска работа, вместо да ги забавляваме. Според Американската педиатрична академия обаче родителите трябва да избягват да оставят децата неограничено време пред екрана, особено най-малките.

6. Не ги оставяме да си понесат последствията

Важно е да повтаряме на децата, че има съществена разлика между случайност и грешка. Случайност е, ако разлее чаша вода по невнимание. Грешка е обаче, ако разлее няколко пъти, само защото не поставя чашата на безопасно място. Добре е да ги оставяте да почистват след себе си.

7. Държим ги прекалено близо до себе си

Светът е голям, но не бива да го представяме като големия лош свят. Той ще бъде такъв за дете, на което никога не му позволявано да го проучва и изследва. Разбира се не бива да сваляте очи от малките деца. Но колкото по-големи стават децата, толкова повече имат нужда от чувство за свобода, за да се развиват като самостоятелни индивиди.

8. Крещим

Не крещете по децата си за всяко нещо. Викането е способ за критични ситуации. Повишаването на гласа като дисциплинираща мярка може да бъде не просто неефективно, а и вредно. Крещенето може да направи детето агресивно.

9. Не ги учим да ценят парите

Трябва да избягвате разговорите за доходи, дългове, наеми и всякакви други финансови теми за възрастни, особено ако това е свързано със стрес и грижи. Децата обаче трябва да знаят от ранна възраст, че нещата струват пари, а парите се изкарват с работа. Това ще им помогне да оценят стойността на на нещата.

10. Опитваме се да сме най-добри приятели

Можете да бъдете най-добър приятел с детето си едва когато то стане пълнолетно. Преди това обаче ролята на родителя е да оказва подкрепа, да дарява безрезервна любов, да дисциплинира и да напътства.