Още с раждането си бебето започва да упражнява фината си моторика, която е от решаващо значение за овладяването на контрола върху ръцете и пръстите.

AdvertisementФината моторика включва способността да се движат и координират малките мускули на китките, дланите и пръстите. С това умение децата могат да използват неща като копчета и ципове и да изпълняват важни задачи като самостоятелно хранене, обличане, писане и рисуване. Бебето ви вероятно ще усъвършенства тези умения с малка ваша намеса. Но ако искате да усъвършенствате допълнително тези умения, можете да включите забавни, ангажиращи фината моторика играчки във времето за игра.

Как избрахме най-добрите играчки за фини двигателни умения

Ето кои са елементите на безопасност и характеристиките, които да търсите в играчките за фини двигателни умения, оценени въз основа на следните фактори:

Взаимодействие между родител и дете:  Потърсете играчки, които насърчават родителите и техните мъници да играят заедно, вместо играчки, които разчитат на електрониката за взаимодействие с детето ви. Ние се спряхме на прости играчки като блокчета, форми и кули за подреждане, с които можете да играете с детето си, за да му помогнете да упражнява фината си моторика.

Подходящи за възрастта: Уверете се, че сте избрали подходящи за възрастта на вашето малко дете играчки, за да сведете до минимум разочарованието му и да се уверите, че то получава максимална полза от тях. Търсете специално играчки, проектирани с големи дръжки или дебели части, които улесняват малките бебета да ги хванат. Играчка, която детето ви може лесно да вземе и да хване в ръка, е най-добра за тях. С практиката вашето дете ще бъде готово за по-малки предмети, които са по-трудни за манипулиране.

Универсалност: Някои играчки, като дъски за занимания, масички за дейности и килимчета за игра, са снабдени с допълнителни функции, които позволяват на децата да упражняват фината моторика по различни начини. Въпреки това, тъй като тези занимания са много специфични за възрастта, бебето може бързо да ги надрасне. Други играчки, като например топки, блокчета и артистични материали, могат да имат по-дълъг живот, защото детето ви може да ги използва по различни начини, когато порасне. Помислете дали дълготрайността е важна за вас за дадена играчка или нямате нищо против бебето да я надрасне за няколко месеца.

Ето няколко играчките за фини двигателни умения, които отговарят на тези критерии:

1. Детска играчка за фина моторика - динозавъра Дино

снимка: Market.dir.bg

Купи

Развийте фината моторика, докато поставяте номерираните шипове в гърба на Стеги. Поставянето на ярко оцветените номерирани шипове в гърба на динозавъра Стеги упражнява захващането с пръсти тип "клещи". Шиповете имат ергономични вдлъбнатини, за да помогнат на малките деца да свикнат с усещането за хващане с щипка с два пръста.

2. Дървена играчка кула с 6 кубчета

снимка: Market.dir.bg

Купи

Пъстрите дървени кубчета на Haba ще помогнат на детето да построи красивата кула на Торино. Забавлявайки се, то ще развие своята фина моторика и ще подобри своята координация и сръчност. Частите са лесни за хващане от малките детски ръчички и са боядисани с безопасни бои и лакове на водна основа.

 3. Дървена играчка - кутия с инструменти

снимка: Market.dir.bg

Купи

C тaзи дъpвeнa майсторска кутия мoжeте дa пpeвъpнeтe дeтскoтo любoпитствo към свeтa нa възpaстнитe в зaнимaтeлнa, интepeснa и бeзoпaснa игpa. Дървеният комплект с инструменти е предназначен за всеки малък майстор, който иска да помага на тате. Вратичките на кутията се отварят и затварят, всеки инструмент има индивидуално място, така че да е сигурно закрепен при пренасяне на кутията. Комплектът съдържа - трион, клещи, гаечен ключ, две отвертки, чук, дърводелско ренде, планки с различни размери, болтчета и гайки.

4. Детски конструктор Био Бъди - Жираф

 

снимка: Market.dir.bg

Купи

Искате ли да научите повече за красивата степ и съществата, които живеят там? Време е да опознаете степта и да откриете увлекателните чудеса на природата. Комплектът предлага строителни блокчета в топли оранжево-кафяви цветове. Направете семейство жирафи или величествен лос с помощта на инструкциите или просто оставете въображението да ви води.

5. Дървена играчка за дърпане - сортер с блокчета, охлюв

снимка: Market.dir.bg

Купи

Тази играчка за дърпане е с ярки цветове и е изключително здрава и красива. Изработена във форма на охлюв, на гърба си има сортер, в който децата могат да вадят и поставят петте различни елемента (триъгълник, квардат, сърце, кръг и цвете). Играчката е подходяща за най-малките при техните първи опити за сортиране. Помага за разитието на фината моторика, сръчността, координацията око-ръка, за развитието на общите двигателни функции, а също така и ще запознае вашето дете с различните цветове и форми.

6. Образователен дървен пъзел - Цифри и животни, с дръжки

снимка: Market.dir.bg

Купи

1 крава, 2 кончета, 3 прасенца....а колко яйца има? Дървеният пъзел на Haba предлага на най-малките чудесен начин, по който да научат числата от 1 до 10. Под всяка цифричка има животинки, които са толкова на брой, каквото число е показано отгоре. Илюстрациите са направени прекрасни, а цветовете - меки, за да провокират интереса и вниманието на детето. За да бъде лесно и интересно ученето на цифричките и броенето, всеки от цветните елементи, както цифрите, така и животните, е изрязан в различна форма и е снабден с дебела дървена дръжка. А размерът на таблото е голям, цели 51.5 x 16 cm, за да добави още един забавен за децата детайл. Играта е подходяща за деца над 2 години.

7. Детски игрален комплект с градински инструменти в кутия - 14 части

снимка: Market.dir.bg

Купи

Игралният комплект с градински инструменти в кутия е чудесен подарък за всеки малък любител градинар. Той включва различни инструменти, като лопатка, лейка, ножица, саксии и др., които се прибират в удобна за носене кутия с дръжка. Инструментите са изработени така, че да бъдат удобни за хващане от малките детски ръчички. Комплектът ще стимулира въображението на децата и те ще се забавляват с часове в двора.

8. Детски комплект за сглобяване Bosch 3 в 1 RACING Team

снимка: Market.dir.bg

Купи

Комплект за изграждане на широка гама от различни състезателни автомобили. Приложените инструкции за сглобяване съдържат диаграми, които ще Ви показват, как да изградите 3 различни модела. Различните конструктивни елементи гарантират, че можете да оставите творческите си идеи свободно! Комплектът включва кръстата отвертка и гаечен ключ.

9. Детска дървена игра за редене - Форми и цветове, къщичка и слънце

снимка: Market.dir.bg

Купи

Дървена игра за нанизване, с която детето лесно ще научи цветовете и формите, както и да ги асоциира с формите на често срещани картини - трактор , къща и слънце. Играчката се състои от 17 части. Геометричните фигури са по 4 от вид.

10. Дървена играчка - пирамида с рингове за подреждане

снимка: Market.dir.bg

Купи

Дървена играчка, с която се стимулира сръчност, точност и координация. В комплектът има шест дървени ринга, една основа с щифт, на който се подреждат и един усмихнат връх. Дървените кръгове за сортиране ще научат децата освен да уцелят правилната комбинация, да броят, да учат цветовете, да очертават различните геометрични фигури и да се забавляват докато играят.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.