Ако в дома си водите постоянна борба, за да откъснете децата си от телефоните или таблетите, може би е време да задействате екшън план, с който да промените дигиталните навици вкъщи.

Британската писателка Таня Гудин разкрива как можете да изградите по-добри семейни отношения като технологично фамилия.

Според Таня не става дума за пълно ограничаване на достъпа до устройствата, а договаряне на балансиран подход чрез техниката, като конкретно място в дома, на което да се ползват устройствата и за всеки час пред екраните, децата да прекарват поне 15 минути навън.

1. Изградете здравословни екранни навици

Това започва от вас. Успехът ви в отдалечаването на децата от екраните, зависи изцяло от това колко време вие лично прекарвате с устройство в ръка. Погледнете критично на собствените си навици и поемете контрола над тях.

2. Фокусирайте се върху времето и мястото

Сложните правила и условия по-лесно намират своите изключения. Асоциирайте времето, прекарано пред екрана, с определено време през деня и конкретни места в къщата. "Без телефони и таблети, преди да сте си изяли закуската" и "без устройства през нощта", са  две чудесни ограничения като за начало.

3. Създайте условия

Изяснете какви са последствията от нарушаването на правилата и бъдете готови да удържите на думата си. Ако условията не са пропорционални, постоянно ще бъдат пренебрегвани и в такъв случай, можете да забравите за прилагането на правилата.

4. Обяснете как технологиите ни "зарибяват"

Отделете време да обясните на децата си как софтуерът, който използват е разработен така че да ги привлича, да ги държи по-дълго време и да ги кара да влизат отново и отново. Всички нотификации, неочаквани награди и игрови елементи имат за цел да ги пристрастят. Дайте примери и обсъдете всичко у дома. За по-големите деца със сигурност ще е полезно и ще им помогне да вникнат в идеята на капаните, в които могат да попаднат.

5. "Гнездо" за устройства

Кутия, кошница или станция за зареждане на подходящо място в дома, където всички да си оставяте телефоните и таблетите, е чудесен вариант да се освободите от устройствата вкъщи и да се фокусирате върху други неща. В някои семейства дори изискват от гостите си да си оставят телефоните на мястото.

6. Организирайте игрови почивки

Въведете "зелени" почивки, в които да извеждате децата на свеж въздух на редовни интервали. Правилото на авторката е на всеки час, прекаран пред екрана, 15 минути разходка навън. Разиграйте някаква кратка ситуация по време на почивката, така че детето да не чувства, че скучае и е откъснато насила от устройството.

7. Само един екран

Гледането на телевизия, докато сърфирате в социалните мрежи или чатите през телефона е доста стандартно поведение в семейната среда. Контролирайте мулти скрийнинга и въведете правило, че един екран е достатъчен. Може дори да се съсредоточите всички върху забавен филм по телевизията или предаването, което е интересно за всички.

8. Предложете алтернативи

Понякога най-добрият подход е децата да бъдат оставени да усетят скуката, която може да изпитат без екраните си, така че да намерят нещо друго, с което да се забавляват. Ако обаче вие им предложите някоя алтернатива, може да им помогнете да се сетят за нещо, което да развие мисленето им. Организирайте им нещо забавно извън дома, с което да им покажете, че има и друг свят извън екраните им.

9. Запазете спокойствие

Виковете и крясъците не са добра идея. Те само ще подкопаят добрата основа, която се положили. Пребройте до 10, преди да реагирате в ситуация, която е събудила недоволството ви. Опитайте се да говорите спокойно, като обясните какво трябва да се промени. Насърчете децата да споделят кога се чувстват спокойни и така всички имате шанса да успеете в общото начинание.

10. Фокусирайте вниманието върху общуването

Една от най-големите жертви на екранното време е времето, прекарано в разговори с децата. Създайте правило, че когато се видите лице в лице, телефоните и таблетите остават настрана. Пренасочването на вниманието от устройствата към вас самите, ще ви помогне да осъзнаете, че не бива да се съсредоточавате върху това, което ви липсва, а върху това, което печелите.