Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.

Да играем на математика! Толкова е лесно, математиката е навсякъде около нас. И усвояването на понятия и процеси не е задължително да се случва на белия лист или в учебното помагало.

След дългата ваканция както учениците, така и по-малките деца се настройват в по-организиран режим, постепенно се връщат към рутината на образователните процеси в детската градина и училище.

Снимка: iStock/Getty Images

Представяме няколко идеи за занимания с числа, които през игрова форма "тайно" развиват математически знания и могат да помогнат на детето от 4 г. до предучилищна възраст да утвърди важни умения в усвояването на цифри, сравняването на числа, пресмятането.

Бинго

Тази игра е подходяща и за 3-годишните, тъй като нивото на сложност определя родителят.

Подгответе картончета с таблица от 9 кутийки, оформени в 3 реда по 3. Произволно попълнете с числа - може да са от 0 до 9, от 1 до 20, от 1 до 100, според възрастта и знанията на детето.

На малки листчета изпишете всички числа от избраната числова редица и ги сгънете на четири. За по-интересно може да използвате и събрани пластмасови капачки от бутилки, като изписвате числата от вътрешната страна на капачката.

Играта започва... Всеки участник избира по едно картонче с таблица, това ще бъде неговият игрален талон.

Снимка: iStock/Getty Images

Малките листчета или капачки с числа се поставят в купа и възрастният тегли последователно по едно, като обявява на висок глас изтегленото число. Всеки участник, който открие това число в своя талон, го зачерква. Когато зачеркне всички числа от един ред, обявява "Линия". А ако успее преди всички да зачеркне всичките си числа от талона, удря "Бинго" и печели голямата награда.

Целта на играта на първо място е разпознаване на числата и свързване на думата за числото с неговото символно изписване. Ето защо за по-малките е важно не само да казвате изтегленото число, но и да го показвате, за да свикнат с разпознаването му.

Снимка: iStock/Getty Images

При по-големите върху талончетата може да са изписани сборове, вместо числа (напр. 3+5; 6+1) - така на детето ще се налага да пресмята, за да зачеркне поле.

Играта на бинго всъщност е изключително благодатна за въвеждане и утвърждаване на всякакви нови понятия. Вместо с числа, може да бъде разиграна и с букви (от българската или от латинската азбука) или пък с изображения (за тренировка на предмети и понятия на чужд език).

"Война" с карти

Помните ли играта на война? Чудесна е за усвояване на по-голямо, по-малко и равно, което влиза в учебната програма в 3 и 4 група.

Снимка: iStock/Getty Images

Двама участници си разделят поравно картите от тестето. И започват да хвърлят последователно от своята купчина, обърната с лицето надолу. При всяко хвърляне ръката събира този, който хвърли по-голяма карта. Ако се паднат две еднакви, обявява се Война. Тогава всеки играч хвърля 3 последователни карти. Онзи, чиято трета карта е по-голяма, печели войната и обира всичко на масата. Победител в играта е този, който събере всички карти от тестето при себе си.

Ако желаете, може да махнете от тестето асо, вале, дама и поп и да играете само с картите от 2 до 10.

А ако искате леко да усложните правилата, при война победител може да е този, при когото сборът от трите хвърлени карти е по-голям. Така включваме и събиране заедно със сравнението.

Четно-нечетно при колите

Регистрационните номера на колите са много благодатни за математически игри. Дали по време на път или на разходка в града, обърнете внимание на цифрите в регистрационните табели. Те могат да се превърнат в отлична тренировка за разграничаване на четни и нечетни числа, например.

Единият участник избира да търси само коли, чиито номера започват с четни числа, а другият само с нечетни. Играта може да е за количество (кой ще открие повече) или за време (кой ще открие 3 или 5 такива коли по-бързо от другия).

Всъщност, ако се огледате при следващата си градска разходка, числа можем да открием навсякъде около нас. Не само в регистрационните номера, но и в надписи, улични табели, реклами... Може да стимулирате търсенето на четни и нечетни числа навсякъде и да се превърнете в градски детективи.

Бордови игри. Задължително с две зарчета

Бордовите игри развиват много умения. Ориентация в мрежа, броене, разпознаване на числата... Могат да са и тренировка по смятане. Дали ще играете на "Не се сърди човече", "Змия" или "Монополи", избирайте да играете с две зарчета едновременно. Така винаги ще се налага резултатът от заровете да бъде пресмятан, за да може играчът да продължи своя ход. По-малките обикновено броят точките на двете зарчета, но постепенно преминават и към събиране и автоматизират процеса.

А защо да не си създадете своя бордова игра?

Магазин

Кое дете не обича да играе на магазин? Добре, но нека го направим като истинско.

Първо, приготвяме си пари, банкноти и монети. Можем да изработим заедно с детето или да ползваме такива от игра на Монополи, например.

Снимка: iStock/Getty Images

Втора стъпка, зареждаме щандовете. Изберете дребни предмети от дома - играчки, кухненски аксесоари, дрехи... Определете заедно с детето тяхната цена, това е част от осмислянето за стойността на парите. Нека цените са адекватни на реалната стойност на стоките, но и съобразени с целите на играта. По-голямата и сложна играчка е логично да е по-скъпа от по-малката и обикновена . Потникът трябва да е по-евтин от красивата рокля. А според възрастта на детето може да прецените дали цените ще са кръгли левчета или ще включите и стотинки.

Магазинът е готов да посрещне своите киленти. Нека детето бъде продавач. Избирайте една или повече стоки и плащайте с по-едри банкноти или комбинация от банкноти. Така ще се налага детето да пресмята общата стойност, както и да изчислява дължимото ресто.

После разменете ролите. Нека детето-клиент си направи сметката какво иска да купи и колко трябва да плати за избраните артикули, има ли достатъчно средства и с каква комбинация от банкноти и монети може да изпълни покупката. А вие се старайте при всяка покупка да връщате различна комбинация от банкноти и монети.

За подходящите финансови уроци на различни възрасти може да прочетете и в този материал за #СемейниФинанси.

Бонус за по-големите: Готвене с дроби

Какво общо има готвенето с дробите? Има и още как. Ще ги открием в рязането на торта или пица, както и в разделянето на тестото при месене на питки.

Снимка: iStock/Getty Images

Какво е 1/4, 1/6 или 1/12 можем много лесно да си представим в кухнята с точилка и нож в ръка.