Използването на растителни екстракти и продукти на растителна основа е дълбоко вкоренено в различни традиции още от далечно минало. Древните цивилизации са използвали растенията за ароматерапия, лични грижи, медицински практики, религиозни церемонии, козметични процедури и дори приготвяне на храна. Затова не е изненада, че и ние все по-често се обръщаме към тях в днешни дни. Вярно, не са така желаната от всички панацея, но са доста близо. Именно тенденцията за все по-нарастващ интерес ме провокира да споделя с вас няколко интересни варианта и рецепти за използването на етерични масла в ежедневието ни, които аз често прилагам у дома.

Покрай децата винаги съм търсила екологичен и безвреден вариант за почистване и освежаване на дома ни. И в това отношение открих една чудесна алтернатива с помощта на етеричните масла. Вкъщи непрекъснато ползваме спрей за почистване на повърхности. Маси, плотове, мивки, шкафове и куп други плоскости и мебели. От видеото можете подробно да се запознаете с изключително лесна рецепта за спрей, който не само почиства и дезинфекцира отлично, но и ухае наистина свежо. За целта ползвам кастилски сапун, както и антибактериално етерично масло, а всички съставки и точни пропорции ще разберете от видео епизода. Имайте предвид, че този спрей върши чудеса с прозорците и огледалата, така че не се колебайте да го тествате у дома.

Снимка: Shutterstock

Когато ми се налага да почистя санитарните помещения вкъщи, използвам специална и натурална паста, която приготвям сама, а фаянсът лъсва като огледало. За да си я приготвите, ще ви бъдат необходими сода за хляб, етерично масло и още няколко съставки, които ще откриете във видеото.

Разбира се, за всяка майка чистотата на детските ръчички е от първостепенно значение, но, за съжаление, не винаги имаме достъп до вода и антибактериален сапун. Тогава в употреба влиза дезинфектанта. Аз обаче предпочитам един по-натурален и естествен вариант и, за да съм сигурна в качеството и произхода на съставките, го приготвям сама. Особено имайки предвид, че повечето дезинфектанти, които се предлагат на пазара, съдържат етанол, който аз предпочитам да избягвам. За натуралния дезинфектант с етерични масла ще ви бъдат необходими: гел от алое вера, както и етерични масла от риган, лавандула, лимон и розалина. Пълната рецепта ще откриете в днешния епизод.

Снимка: Shutterstock

И друг път съм споменавала, че косата ми е болна тема и много се интересувам от всякакви натурални методи, които да я заздравят и да придадат така мечтания блясък. Разбира се, боядисването, изправянето и сушенето не правят положението по-бляскаво и трябват спешни мерки за справяне с проблеми. Рецептата за подхранваща маска за суха и изтощена коса, която ви предлагам в днешното видео винаги е работила при мен и нямам търпение да ви я споделя, за да разбера какъв е ефектът при вас. За нея ще ви бъдат необходими масла от шеа, кокосово масло, шипка, жожоба и макадамия, както и 10 капки етерично масло от розмарин. Наистина върши чудеса! 

Снимка: Shutterstock

И тъй като навлизаме в сезона на есенните вируси, последното приложение на етерични масла, което ви показвам във видеото днес, е като инхалатор за детски, болнави нослета. Спомням си как, когато бях малка, майка ми ползваше онези малки инхалатор стикчета, от които вдишваш и изведнъж всичко се отпушва. Тъй като от години не съм виждала подобни на пазара, реших да взема нещата в свои ръце и да използвам етеричните масла за направата им в домашни условия. За целта ще ви бъдат необходими само етерични масла от розмарин, мента и евкалипт, а ефектът от тази комбинация в правилите пропорции ще ви удиви със сигурност. Иначе казано, ще сложите официален край на запушените нослета у дома. 

Това са моите любими рецепти с етерични масла за здраве и грижа за дома. Напомням ви, че пълните съставки и пропорции, както и различните методи на приготвяне, можете да разберете от видеото. До следващата събота, приятели!