Аз съм от майките, които винаги държат на профилактичните прегледи и стриктно следя посещенията на децата си. Така де, по-добре да се презастраховаме, нали?

Започвам днешната тема, споделяйки, че още когато Алекс и Вики бяха току-що проходили, с баща им забелязахме, че кривят крачетата и стъпват навътре. На профилактичния преглед, обаче, ортопедът бе категоричен, че няма проблеми и децата кривят крачетата, защото са все още твърде малки. Относно падналия свод мнението му бе същото. Е, хлапетата пораснаха, но нищо не се промени. Очевидно проблемът при нас нямаше да премине с израстването и трябваше да се вземат мерки. Така се озовахме отново в ортопедичния кабинет. 

Едно от първите неща, които попитах доктора, беше - кои са най-подходящите обувки за вече стабилно проходили деца. Оказа се, че маратонките, които сме купували до момента, са крайно неподходящи за децата. Когато избираме обувки, трябва първо да погледнем подметката. Важно е тя да е максимално широка при свода и да не се стеснява прекалено. Така ходилото ще има необходимата подкрепа при ходене и спортуване. Добре е и петата да е леко повдигната. Най-лесно е да измерим номера, като извадим стелката и сложим крачето на детето върху нея. Тя трябва да е по-голяма от крачето с един пръст или около сантиметър. Нито по-малко, нито повече.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Важно е да измерим крачето, докато детето е станало право и в никакъв случай в седнало положение, тъй като формата на стъпалото се променя. Друг важен момент е материята на обувките, която следва да е проветрива и стегната. Така малкото детско стъпалце няма да "играе" в обувката и крачето да се изкриви. И все пак, ортопедът препоръчва децата да ходят боси максимално дълго време през деня. Още една причина да се радвам, че моите малчугани не ползват пантофи и дори лятото ходят боси навън по поляната.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

При някои деца обаче, въпреки профилактиката, се налага употребата на ортопедични стелки. При децата се употребяват 2 вида -  полустелки (супинатори), които обхващат само частта от петата до свода или цели стелки, които обхващат цялото стъпало. Дъщеря ми Илиана все още е ползва супинатори, тъй като е твърде малка за цели стелки. На Вики и Алекс, обаче, ортопедът изписа цели стелки, правени по поръчка. Такива могат да се поръчат при повечето ортопеди. Те взимат мерки след подробни тестове и изпращат резултатите към специалисти, които изработват стелките. Всъщност направата на стелките и взимането на проби изобщо не са толкова лесни, колкото звучи. Така че подберете внимателно специалист, който да ги направи. Имайте предвид също, че стелките се изработват за около 2-3 седмици, но след това остава само детето да ги носи редовно, за да има резултати. Всъщност, правилно подбраната стелка изправя стойката на детето и предотвратява гръбначни изкривявания и усуквания на тялото.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ако детето има паднал свод например, често глезенът се криви навътре и това се променя цялата стойка. С годините положението става още по-зле, тъй като детето започва да компенсира изкривяването с други части на тялото и предизвиква слабост на някои мускули. По този начин се нанасят трайни вреди, така че обърнете специално внимание дали детето ви би имало нужда да ползва ортопедични стелки и не се колебайте, ако ситуацията е такава. 

И след като уточнихме, че правилната стойка е много важна за здравето на детето, в днешния епизод ще ви покажа и няколко упражнения, препоръчани от ортопед, които укрепват торса, коремните и гръбни мускули на детето, а освен това са изключително лесни за прилагане в домашни условия. И двете упражнения, които ще ви покажа във видеото, са много приятни и забавни за малките деца, така че не се колебайте да изгледате епизода и да опитате заедно с вашите хлапета.

И най-важният ми съвет - не забравяйте профилактиката и се надявам да нямате проблеми от ортопедичен характер. И помнете, че спортът също е отлична профилактика за здрави кости и мускули. До следващата събота!