Трите "А" на българската театрална и филмова сцена - Асен Блатечки, Александър Алексиев и Александър Сано, споделиха мисли и опит относно бащинството броени дни преди Седмицата на бащата.

Разговорът бе воден от журналиста Константин Вълков с актьорите, които говориха за бащината грижа в компанията на медии и граждански организации. Традиционно, за 6-та поредна година, Седмицата на бащата е втората седмица от месец ноември, която започва от днес.

Константин Вълков и Александър Алексиев

Снимка: Седмица на бащата/ Илиян Ружин

Какво "е" и какво "не е" един съвременен баща - така Константин Вълков, самият баща на две деца, откри дискусията за връзката между таткото и детето. Дискусията се разгърна в разговор с трима известни татковци, които споделиха истинските истории от живота и добрите примери в медиите, които биха окуражили един баща да даде на своето семейство най-доброто, на което е способен, но и в което искрено вярва.

Александър Сано и Асен Блатчеки

Снимка: Седмица на бащата/ Илиян Ружин

Александър Сано има момче и момиче. Синът му е вече на 22 години (Иво е син на Нели Атанасова от връзката ѝ с Иво Карамански), но Сано изцяло го приема като свое дете. С Нели имат и дъщеря Ава, която е вече на 10 години.

"Най-голямото задължение на родителите е да бъдат щастливи заради децата си" - заяви Александър Сано, който шеговито призна, че избягва да си задава въпроса колко добър баща е и винаги разчита на "женската" си интуицията в отношенията си със своите деца.

Александър Алексиев разказа за голямото си семейство и представи един по-различен аспект на бащинството през ролята на мъжкия авторитет в лицето на по-големите му братя. Той самият има две деца с актрисата и режисьор Яна Титова. И двете са момичета. Голямата - Ая, е почти на 6 години, а малката ѝ сестричка е на шест месеца.

Александър Алексиев

Снимка: Седмица на бащата/ Илиян Ружин

"Когато снимах филма "Възвишение", се налагаше да пътувам и да отсъствам от вкъщи доста време. Отне ми месеци да върна доверието на дъщеря ми в нашата връзка - но, да, всеки ден правиш стъпка след стъпка към детето си и не се отказваш."

Асен Блатечки има също две деца. Вече пораснала дъщеря и 5-годишния Борил от връзката му с Диляна Попова. Въпреки много натоварения си график, Блатечки успява да намира време да бъде с децата си.

Александър Сано и Асен Блатчеки

Снимка: Седмица на бащата/ Илиян Ружин

"Обичам да се гушкаме и целуваме непрекъснато - предвид малкото време, използвам всяка възможност, когато сме заедно с децата. Не трябва да се забранява, а да се обясни защо нещо не трябва да се прави - най-важното е да бъдеш приятел с децата си", продължи разговора Асен Блатечки. Актьорът и останалите събеседници обърнаха внимание колко важно е децата да бъдат възприемани като равностойни личности от родителите.

Стана дума и за важни и трудни моменти от живота на бащата и комуникацията му с детето, каквото е обсъждането на темите като секс, наркотици, какво е вредно, какво е опасно, както и темите за близостта, приятелството, грижата и търсенето на качествено прекарано време. И четиримата татковци бяха категорични в едно - образът на бащата може да бъде различен, семейните конфигурации могат да се променят във времето, но дълбоката връзка между родител и дете се изгражда всеки ден с любов, смелост и търпение. Както и че не е важно само колко време прекарваш с детето си, важното е как го прекарваш.

Константин Вълков с Асен Блатечки, Александър Алексиев и Александър Сано

Снимка: BulFoto

Седмицата на бащата е събитие на световната и национална кампания "Да бъдеш баща" и ще се проведе в цяла България между 11 и 17 ноември за 6-та поредна година, включвайки над 300 организации, свързани с детското отглеждане и образование: детски ясли и градини, училища, музеи и театри, детски центрове и програми. Тази година Седмицата е посветена на четенето заедно и ще бъде под мотото "Истинският мъж не говори празни приказки".