Техниката Боуен става все по-популярна за справяне с различни видове дискомфорт, типични за пеленачета. "Бебешкият" Боуен е силен и същевременно щадящ механизъм при колики, рефлукс, запек и други стомашни разстройства, безпокойство при никнене на зъби, запушени слъзни канали и други.

Какво представлява Боуен терапия?

Боуен е холистична терапия, разработена през през 50-те години в Австралия от Томас Боуен. Наричат я още "мануална хомеопатия". Техниката стимулира сетивни влакна в края на периферната нервна система, помагайки на тялото да се върне към естественото си състояние на здраве.

Терапията е подходяща за всички възрасти и включва серия от нискоинтензивни движения, нежни докосвания и стимулации на повърхността на кожата, съпроводени със съответни паузи. Боуен терапевтите посочват, че се повлиява директно причината, а не само последствията от настъпилите в тялото промени и това го прави ефективно и устойчиво решение при различни оплаквания.

Боуен терапия не е масаж и не включва силова манипулация. Боуен терапевтът помага съответните сигнали да преминат през мускули, сухожилия и нерви, за да активизират оздравителните функции на организма.

Снимка: iStock by Getty Images

Как протича терапията при бебета?

По време на процедурата бебето може да е в скута на майка си, да лежи в количката или кошчето, дори да спи. Самият сеанс при бебета е доста по-кратък, с по-малко движения. При тях с едно леко движение се активизират зони, работещи в различни направления.

Колко процедури са необходими, зависи от естеството на проблема. Боуен терапевтите посочват, че методът постига бърз ефект при остри или скоро настъпили състояния, а при хронифицирали проблеми обикновено се изисква повече време, за да се върне тялото към баланс. При бебешки колики обикновено посочват като достатъчни два до три сеанса.

За какво се използва терапията при възрастни?

През Боуен терапия може да се работи върху широк спектър от оплаквания. Ежедневният стрес, на който сме подложени, заседналият начин на живот и работа, шофирането в неправилна за тялото позиция неусетно причиняват болки, мускулна скованост, безсъние, безпричинно притеснение или сърцебиене, отоци на крайниците. Боуен терапевтите посочват, че работят също върху остри или хронични болки в коленете, глезените, кръста, врата и раменете, спортни травми, гръбначни изкривявания, подуване от газове в червата, мигрени, проблеми с простата и полова слабост при мъжете.

Хормоналният дисбаланс на повечето жлези - щитовидна, надбъбречни, панкреас, полови - често е резултат от хронична умора, непълноценно хранене и невъзможност на организма да се справи със стреса. В тази насока техниката също се използва като помощник на тялото.

Снимка: iStock by Getty Images

Терапията се използва и при бременни

Заради тежестта на плода и промяната в центъра на равновесието през бременността са много често срещани проблемите на опорно-двигателния апарат, както и стомашният дискомфорт. Техниката Боуен се използва като инвазивна намеса при такива случаи. Използва се също за възстановяване след раждане и улеснява процеса на лактация.

За какво не може да помогне Боуен?

Боуен терапията не е панацея. При спешни състояния, които изискват бърза оперативна намеса, например, Боуен терапията не може да се намеси. В етапа на възстановяването може да помогне на организма по-бързо да се справи с травмата и стреса.

Също така, не винаги дадено състояние може да се повлияе само и единствено с тази техника. Опитният терапевт може да оцени какво ще постигне и към какво друго лечение да насочи пациента. Боуен терапията не влиза в конфликт с конвенционалната медицина, а ускорява и подпомага основното лечение при редица състояния.

Независимо дали човек се насочва към традиционната медицина, холистичен или друг метод - винаги профилактиката е най-ценна и незаменима.

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.