Проучването е направено въз основа на отговори на въпроси, поставени на майките по телефона. То е насочено към близо 97 000 датски деца на възраст от 8 до 14 години, родени между 1997 и 2003 г., От тях едва 1% (976) са били диагностицирани с аутизъм .

Но когато авторите на това проучване попитали майките дали са прекарали инфекциозно заболяване по време на бременността, те открили, че прекаралите грип, са били в два пъти по-висок риск да родят дете с аутизъм. Изследването е публикувано в списание "Pediatrics".

Рискът е бил три пъти по-висок, ако тези майки са имали продължителна треска, т.е. една седмица или повече преди 32 -а седмица на бременността.

Накрая, фактът, че са приемали антибиотици, когато са били бременни, ги е свързал с леко повишена възможност за раждането на дете с аутизъм.

Въпреки това, тези изследователи настояват, че "не знаят дали антибиотичното лечение е причина за наблюдаваната връзка с аутизма".

"Тази връзка между антибиотици и аутизъм е нещо ново, което все още трябва да бъде доказвано", добавят те.

Като се има предвид наблюдаваната връзка аутизъм - грип по време на бременността, авторите на изследването препоръчват жените да се ваксинират като предпазна мярка.

Изследователите са провели и проучване, въз основа на резултатите от изследване върху мишки, което навеждат на мисълта, че активирането на имунната система на майката по време на бременност може да предизвика дефекти в невралгичното развитие на плода, пишат от БГНЕС.