Пробата идентифицира специфичнен протеин, който е характерен при раждане преди термина. Новият метод ще замести по-неточните тестове, които се използват понастоящем, и ще избави хиляди родилки от ненужни процедури за задържане.

Ранната система за предупреждение измерва протеин, свързан с бременността, като използва натривка от шийката на матката при жени, чиито контракции започват седмици преди термина.

При високи стойности тестът предупреждава, че майката има двоен шанс да роди преждевременно в следващите 14 дни. А родилките, с по-ниски показатели, спокойно могат да бъдат отпратени вкъщи, тъй като в случая става дума за фалшива тревога. Г

Тестът е разработен от специалистите от лондонската болница "Гай и Сейнт Томас", водени от д-р Андрю Шенън. При него чрез натривка се измерва нивото на протеина, известен като фетален фибронектин, който се появява през 22-та седмица от бременността и отново в края й. Между тези две дати, при появата на ранни контракции, е възможно преждевременно раждане. При опитите, осъществени от екипа, 75 на сто от жените с високи показатели при теста родили 6 седмици по-рано от термина.