Авторите на проучването от Университетската болница в Турку смятат че е възможно пробиотиците да влияят върху здравето на бебетата чрез имунните клетки, които преминават през плацентата през бременността и по-късно се предават чрез кърмата.

Пробиотиците допринасят за баланса между популациите от бактерии в стомашно-чревния тракт и пречат на разпространението на болестотворните бактериални щамове.

"Превенцията със специфични пробиотици, приемани от жените през бременността и в периода на кърмене, е безопасен и ефективен начин да се намали риска от екзема при деца с алергични майки", пишат специалистите в "Journal of Allergy and Clinical Immunology".

Изследването е обхванало 241 бременни жени, всички от които са имали алергии и съответно за бебета им съществувал повишен риск от екзема и други алергични реакции. Част от бъдещите майки са приемали две различни комбинации от пробиотици, а други - плацебо, през последните два месеца от бременността и първите два месеца от периода на кърмене.

Състоянието на родените от тях бебета е проследено до 2-годишна възраст. Изследователите са установили, че през този период 71 процента от бебетата, родени от майки от групата на плацебо, са имали екзема поне веднъж, в сравнение с едва 29 процента от тези, чиито майки са приемали една от двете пробиотични комбинации. Хронична екзема е диагностицирана при 26 процента от бебетата от групата на плацебо, в сравнение с 10 и шест процента от тези от двете пробиотични групи.