Честата консумация на червено месо е предпоставка за развитие на ендометриоза
Месото може да предизвика хормонален дисбаланс
Американски учени установиха, че жените, които редовно консумират червено месо са изложени на двойно по-голям риск от заболяване от ендометриоза, в сравнение с останалите.
Проучването било проведено от екип от Раковия изследователски център "Фред Хъчинсън" във Вашингтон, пишат от БТА. Изследването обхванало 82 хиляди жени в САЩ в период от 22 години. Било установено, че жените, които ядат червено месо два пъти дневно имат 56 % по-голяма вероятност да развият ендометриоза.
Заболяването е характерно с това, че вътрешната обвивка на матката (ендометриумът) се установява извън нея, обикновено в други органи в областта на таза. Така възникват доста здравни проблеми, на първо място менструални болки и безплодие. Ендометриозата се среща най-често при жени в репродуктивна възраст.
Според учените прекомерната употреба на червено месо увеличава производството на някои хормони, които предизвикват заболяването.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.