В поредния трети епизод на "Гласът на МАМА" гости на Юлия и Криси е доктор Теодора Тихомирова, която е репродуктивен специалист в МБАЛ "Надежда". 

С нея продължаваме да обсъждаме темата на месеца "Кога е най-подходящата възраст да родя?".

Според специалистката това е възрастта, когато женските репродуктивни органи функционират в своя пълен капацитет, а именно до около 35 годишна възраст. 

"След 35 години започва спад както в количествените показатели, така и настъпват качествени промени в яйцеклетките на жените" споделя доктор Тихомирова.

Тя подчертава обаче, че това е само от чисто биологична гледна точка, тъй като всичко около една бременност е комплексно и не единствено яйчниците отговарят за износването на нормална бременност. 

Юлия Владимирова (вляво), д-р Теодора Тихомирова от МБАЛ "Надежда" (в средата) и Криси Димитрова (вдясно) след разговора в подкаста "Гласът на МАМА"

Обсъждаме теми като често срещаните репродуктивни проблеми и разпределението им съответно по пол мъже/ жени. Защо често невъзможността за възникване на бременност е прехвърляна на жените? 

"Мъжете вече са доста по-кооперативни и участват в процедурите. Има промяна в парадигмата в това отношение"

Стигматизирането на болест като ендометриозата също така преследва много засегнати от тази диагноза жени, докъде се е развила медицинската наука спрямо нея и има ли нови възможности за лечение на жени с ендометриоза? 

"Има изклкючително добре организирани програми за преглед, оценка и профилактика на жени, засегнати от ендометриоза. Вероятно знаете, че една на всеки десет жени са засегнати от тази болест" каза още доктор Тихомирова. 

Разбира се, разговорът ни отива и в посока до каква степен майчинството се отразява на кариерата на една жена и трябва ли това да се случва? 

Чуйте целия разговор в аудиото. 

Лого: Траяна Генчева