Преди около два месеца български учени доказаха, че хората, подложени ежедневно на стрес, имат по-слаба имунна система и често се разболяват. Оказва се, че организмът на стресираните хора е по-податлив на вирусни инфекции, а това научно откритие е дело на най-младия асистент в катедрата по микробиология на Пловдивския Унивеситет - д-р Мария Ивановска. Д-р Ивановска, поздравления за научното откритие, но лично аз леко се притесних от него. То кой не е стресиран в днешно време?! Вече е доказано, че стресът може да доведе до високо кръвно налягане, диабет тип 2 и дори до депресия. Сега и имунитетът падна жертва.

И той като пролетта е сезон, в който така или иначе настинката дебне от всеки ъгъл, в днешния епизод реших да ви споделя няколко любопитни и напълно безвредни метода, изключващи каквито и да е медикаменти, с които да борим стреса преди съвсем да сме се свършили.

По-задълбочено информиране по темата ще ви отведе до различни билки, тинктури, чайове и куп други неща, които можете спокойно да ползвате в борбата със стресовите ситуации. Но какво ще кажете за следната идея? Изследвания, публикувани през 2018 г. потвърждават, че домашните любимци могат да бъдат от голяма полза за тревожните хора. И докато повечето от нас предпочитат котки, кучета и други дребни бозайници, проучване от 2015 г. установява, че грижата за щурците може да подобри психологическото здраве, особено на възрастните хора. Странно, но факт. Не знам за вас, но веднага щом този потоп спре, аз отивам в парка на лов за щурци, които да си погаля. Ей така, да ми мирне главата.

Снимка: Shutterstock

Последното го казвам с усмивка, но за сметка на това съвсем сериозно можете да намалите нивата на стрес като плачете. За магическите свойства на сълзите ще ви разкажа във видеото.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

От него можете да разберете и какви суперсили имат дъвките. И все пак нека бъдем реалисти. Няма как да премахнем стреса напълно от ежедневието си, но с няколко лесни метода можем да облекчим положението. Още повече, когато рискуваме да ни лепне и някой вирус на всичкото отгоре. А ако нито една от идеите, които ви давам не помогне - сипете си едно малко и слагайте розовите очила.