"Дори с незначителни промени в начина на живот може да се осигури допълнителен половин час нощен сън на децата, което ще им се отрази изключително благоприятно", пишат авторите на проучването от университета "Макгил".

За целите на изследването 33 деца на възраст между 7 и 11 години били разделени на две групи. Времето за сън на участниците от едната група било ограничено, а на другите била предоставена възможност да спят повече. В началото на изследването средната продължителност на съня на всички деца била 9 часа при препоръчителна норма от 10-11 часа за тази възраст.

След края на експеримента специалистите установили, че децата от "ограничената" група са спали средно с близо един час по-малко, от тези от другата - с около половин час повече. Впоследствие поведението на децата било оценено от техните учители по стандартни показатели като импулсивност, безпокойство и емоционалност, както и сънливост през деня.

Оказало се, че при малчуганите, които си набавяли допълнителен сън, се наблюдава подобрение в концентрацията, поведението и емоциите. Децата, които не си доспивали, получили по-ниски резултати за концентрация. Експертите отбелязват, че за постигането на благоприятния ефект на децата трябва постоянно да се осигурява възможност за допълнителен сън, а не само понякога.