Целта на въведената в Англия и Уелс забрана е да предпази децата и младите хора от потенциалните вреди и рискове за здравето от пасивното пушене - менингит, рак, бронхит, пневмония, астма, пише БТА.

"Изпушването дори само на една цигара в автомобила излага децата на високи нива на замърсители на въздуха и канцерогенни химикали като арсен, формалдехид, катран. Хората често се заблуждават, че отварянето на прозореца или проветряването намаляват вредите", казва главният здравен експерт на Великобритания Сали Дейвис.

Глобата за нарушение на забраната е 50 лири. Мярката се отнася за хора, които пушат в автомобил, превозващ деца, както и за шофьорите, дори да не пушат. Забраната важи, без значение дали са отворени прозорци или люк на превозното средство. Мярката не засяга откритите автомобили, ако гюрукът е свален изцяло, нито електронните цигари.

Междувременно Париж реши, че който хвърли угарката си на улица в града, ще бъде глобен с 68 евро. Решението на властите важи от днес и е опит да направят френската столица по-чиста. Пушенето е забранено във Франция в обществените сгради, ресторантите и баровете от 2008 година, но близо 30% от французите продължават да пушат редовно.

Неотдавна във Франция направиха сравнение между страната им и Великобритания, където през последните 10 години броят на пушачите е намалял от 30 на 20 на сто. Това се дължи на много по-строгия контрол във Великобритания върху спазването на законите срещу пушенето.