След цял ден работа, градски транспорт, домакински задължения, често на родителите им остават само 30 минути за децата. Затова всеки четвърти се притеснява, че това не е достатъчно, а почти половината - че не са добри родители през работните дни.

Специалисти обаче са убедени, че само 12 минути на ден са достатъчни за майките и бащите да възстановят връзката с детето, стига да задават подходящите въпроси.

Детският психолог Клер Холси препоръчва да се задават въпроси с отворен край, които подтикват към по-многословен отговор. Такива са например "колко пъти се усмихна днес - какво те разсмя", "какво правихте в междучасията", "кой е по висок, аз или учителката", "с какви играчки си игра днес". Ако децата са по-големи, уместно начало на разговора е "имам да ти разкажа нещо страхотно, но ти си пръв", "Кажи ми някаква клюка".

"Никой не е толкова строг към себе си, колкото работещите родители. Това изследване обаче показва, че няма нужда те да са толкова самокритични. Трудно се съчетават всички отговорности и човек може да се почувства все едно вината е част от това да си родител. Това обаче не е вярно. Като използват умна тактика, подготвят се малко и прибягват до въпроси с отворен край, родителите могат да намалят времето, през което се безпокоят какво имат да вършат и да посветят повече време да научат как е минал денят на детето им", каза д-р Холси.

Повече от една трета от родителите признават, че им е трудно да превключат от работната към домашната атмосфера, а почти половината дори и докато са с децата си, мислят какво още имат да вършат.

Десет въпроса с отворен край, които помагат да разберем как детето е прекарало деня си:

Възраст 3-4 години

- С кои играчки си игра днес
- Кой е по висок, аз или учителката
- Разкажи ми коя беше най-интересната ти игра днес
Възраст 4-8 години
- На какво си играхте през междучасията
- Познай от три пъти какво правих днес
- Колко пъти се усмихна днес - какво те разсмя
Възраст 8-14 години
- Имам да ти разкажа нещо страхотно, но ти си пръв
- Кажи ми някаква клюка
- По какъв проект работите, мога ли да ти помогна
- Къде ще ходите с приятелите тази седмица.