Проблемът идва от това, че се сервират все по-големи порции и малчуганите са принуждавани да се хранят, дори и след като са се заситили. А това отключва механизми, при които в по-късен етап те няма да знаят кога точно да спрат да ядат.

Изследването било проведено от екипа на Кейти Лот от университета в Минеаполис, щата Минезота. Тя от дълго време следяла вредния навик на родителите да заставят децата си "да оближат до блясък чиниите си". За да отговори на въпроса как се отразява тази практика върху здравето на потомството Лот проучила данни от 2200 тийнейджъри и 3500 родители.

Анализът показал, че бащите са по-склонни да карат децата си да консумират сервираното докрай, отколкото майките. Станало видно, че момчетата по-често били подложени на подобен натиск, отколкото момичетата.

Родителите прибягват до тези мерки, тъй като много често са заблудени за здравословното тегло на детето си и го карат да яде повече. Това се дължи на факта, че в САЩ епидемията от затлъстяване е придобила толкова големи размери, че дебелите деца вече на всички се струват нормални, а нормалните - недохранени.

За много от тийнейджърите е съвсем естествено те да са слаби и да изглеждат мършави, тъй като растат. Екипът на д-р Лот препоръчва винаги да се сервират на децата ястията в малки чинии.