Ниската раждаемост и високото социално-икономическо ниво предопределят една по-добра реализация в обществото на четири следващи генерации, уверяват британските и шведските автори на изследването.

Международният екип анализирал данните от широкообхватна анкета, проведена в Швеция сред 14 000 души, родени между 1915 и 1929 година и техните потомци след 4 поколения.

Специалистите установили неща, за които интуитивно сме се досещали - малкият брой деца в едно семейство и една заможна социално-икономическа среда гарантират в голяма степен бъдещата успешна реализация на потомците. Редки са случаите, когато децата от бедни многодетни семейства успяват да се изкачат до върха, пишат от БТА. Малодетните семейства и добрият им социален статус позволяват на децата да получават по-добри бележки в училище, да се сдобият с по-добро образование и да си намерят по-високоплатена работа.

Според един от авторите на проучването, д-р Дейвид Лоусън от лондонския "Юнивърсити колидж", най-интересното откритие на екипа се състои в това, че да произхождаш от богато семейство те поставя в още по-привилегировано отношение, ако то е малодетно. А това се отразява и в следващите генерации. При бедните семейства се наблюдава обратният процес. Дори те да ограничат броя на децата си, потомците им рядко могат да достигнат до висок социален статус.
ИЗБРАНО