Системата за охлаждане, с която разполагаме е потенето. През кожата ни към околната среда настъпва топлообмен, като отделяме топлината в излишък.

При определени условия обаче като висока температура на околната среда, висока влажност, интензивни физически упражнения, системата за охлаждане на организма ни не смогва да се пребори с негативните фактори, вследствие на което се повишава до опасни граници. Рискът от топлинен удар е много вероятен.

Топлината е особено опасна за децата под 4-годишна възраст. Ето защо родителите трябва да бъдат постоянно нащрек и да предотвратяват прегряване на организма им. Налага се внимателен избор на средата и времето за игра. Децата имат навика при жажда да търсят вода, за разлика от възрастните, но въпреки това е необходимо отрано да се създаде навикът за по-често отпиване, дори при липса на това физическо усещане.

За лятото са задължителни светлите цветове в облеклото на детето. То следва и да от леки, естествени материи и да позволява кожата да диша. Най-подходящи за малките откриватели са широките дрехи.

Планирайте разходките и играта навън на детето сутрин преди 11.00 часа и в късния следобед след 17.00 ч.

Наблюдавайте детето постоянно – дали с шапка, дали играе на сянка, приема ли достатъчно течности. Опитайте се да го научите да ви съобщава всеки път, когато чувства, че му е прекалено топло. Ако забележите, че е прегряло или то само ви се оплаче, за предпочитане е да се приберете възможно най-бързо на хладно и сенчесто място. Тогава взимането на един приятно хладен душ само ще го успокои и улесни следобедния му сън.

Ако за момента детето не желае да се храни заради жегата, не го насилвайте – важното е засега да е поело достатъчно течности. Ще компенсирате храненето след събуждането.