Бъдещите майки често са съветвани да поспят преди да родят. Сега учени оповестиха, че добрият сън по време на бременността може да намали риска от преждевременно раждане.

"Анализът на резултати от проучвания предоставя важна информация за бременните жени и лекарите. Човек прекарва в сън една трета от живота си, а нероденото бебе спи през една трета от гестационния период, така че сънят на майката може да окаже своето въздействие върху здравето на фетуса. Вече знаем, че ако майката спи по гръб, това може да има негативно влияние върху нероденото бебе, като вероятно ограничава доставянето на кислород и хранителни вещества на плацентата", заяви ръководителката на изследването Джейн Уорланд от университета на Южна Австралия. 

Учените установили също, че обструктивната сънна апнея, недостатъчният сън и лошото качество на съня у майките могат да увеличат риска от преждевременно раждане и дори от спонтанен аборт.

Тя отбеляза, че получените резултати навеждат на мисълта за връзка между сънната апнея у майката и преждевременното раждане, като четири от 5-те най-големи проучвания показват категорична връзка между едното и другото. Причинно-следствена връзка обаче не е открита.

Резултатите от изследването са публикувани в Sleep Medicine Reviews.