В края на месец март традиционно за девета поредна година в столицата се проведе конгресът "Дни на ехокардиографията" с организатор Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията съвместно с Българската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика с председател доц. д-р Красимира Христова.

Темата на събитието беше "Образна диагностика и женско сърце" и тъй като България е на едно от челните места по сърдечносъдови заболявания в Европа съм нетърпелива да задам няколко въпроса на доц. Христова, касаещи женското сърдечносъдово здраве и по-специално рисковете при бременните жени.

Доц. Христова, защо женското сърце е по-уязвимо от сърдечносъдови инциденти, включително инсулт от мъжкото?

По статически данни в България жените загиват по-често от сърдечносъдови заболявания от мъжете. Симптомите на инфаркт и инсулт не се разпознават при повече от половината жени. Тази тенденция се наблюдава и в световен мащаб включително и във възрастта след 55. 65% са сърдечните инциденти при жените, докато при мъжете те са 55%. Тази 10%-на разлика не е никак малка.

Иначе причините за тази разлика са различни и комплексни. Спада на нивата на естроген след менопаузата, анатомичните особености на женската коронарно съдова система, отражението на стреса и стресовите хормони, метаболитни нарушения и др.

Има ли състояния, които увеличават риска при жените?

Жените са с по-висок риск за сърдечносъдово заболяване отколкото мъжете при следните състояния: определени усложнения при бременност (напр. преждевременно раждане, диабет или хипертония през бременността, прееклампсия); ранна менопауза под 45 г.; синдром на поликистозните яйчници; систематично възпаление или автоимунно заболяване (напр. ревматоиден артрит, лупус); тютюнопушене (жените са с три пъти по-висок риск от инфаркт поради тютюнопушене, в сравнение с мъжете); захарен диабет (жените с диабет са с 3 пъти по-висок риск от сърдечносъдова смъртност, отколкото мъжете).

Може ли да се намали риска от сърдечносъдови инциденти?

Над 80% от сърдечносъдовите инциденти могат да бъдат избегнати чрез ранна диагностика и ако жените са по-добре информирани как да се грижат осъзнато за своето общо здраве. Превенцията на сърдечносъдовите заболявания може да бъде осъществена при обучение и промяна в начина на живот - спиране на тютюнопушенето, повече движение, рационално хранене, контрол на артериалната хипертония и дислепидемия.

Как се отразява стресът на женското сърдечносъдово здраве?

Проучванията показват, че стресът е фактор номер 1 за сърдечносъдови инциденти при жените и именно тук връзката съзнание-тяло е най-добре изразена. Жените са подложени на по-голям стрес в ежедневието. Анатомията на женското сърце не се различава съществено от мъжкото сърце, но по отношение на коронарните артерии жените са с по-грацилни съдове. От друга страна наличието на стресови епизоди и рисковите фактори, които споменах, водят до по-често увреждане на малките кръвоносни съдове при жените. Това е т.нар Синдром X или Синдром на малките коронарни съдове, който води до влошаване на сърдечносъдовата диагностика при жените.

Кои са нетипичните и по-странни симптоми при жените, на които трябва да се обърне внимание?

Докато при един мъж наличието на гръдна болка със сигурност може да предскаже наличието на преждевременен инфаркт или исхемична болест, то при жените не винаги симптомите са толкова отличителни. Обикновено жените страдат по-често от чувство на задух, палпитации (неприятно усещане за сърцебиене), наличие на болка, която е нехарактерна и трудно може да се определи като болка от сърдечен произход - обикновено в гърба или в подребрието, Наличието на тази нетипична симптоматика не трябва да се неглижира. Редовните профилактични прегледи, свързани с проверка на артериалното налягане и нивото на холестерола в кръвта могат да предотвратят евентуални сърдечносъдови проблеми. Понижаване на артериалното налягане дори с 10 mm Hg при жените е свързано с близо 35% намаляване на сърдечносъдовите инциденти.

БРЕМЕННОСТ

Кога жената в периода на бременност е в завишен риск от сърдечносъдови усложнения и инциденти?

Проучване на авторитетно медицинско списание излезе с доклад, че честите ин-витро процедури увеличават риска от сърдечносъдови заболявания.

От 10 до 20% от жените по време на бременност отключват артериална хипертония, което в съчетание с възрастта, наличието на наднормено тегло, диабет или преддиабет създават риск от развитие на сърдечносъдови инциденти в по-късна възраст. Като превенция на късните усложнения на бременността, бъдещата майка трябва да бъде съзнателна за начина, по който се храни, да контролира артериалното си налягане и теглото, за да избегнете последващи проблеми.

През последните години значително се повиши процентът на жените по време на бременност със синдром на артериалната хипертония ( прееклампсия), която се проявява най-вече в последните месеци на бременността.

Какви са симптомите на прееклампсия?

Това състояние протича със силно главоболие, размазване на образите, наличие на задух, сърдечен дискомфорт. Затова специалистите съветват бременните жени редовно да посещават проследяващия ги акушер-гинеколог. При наличие на отклонение на артериалното налягане в бременността задължително трябва да се направи консултация с кардиолог. Поддържане на нормално тегло по време на бременност също е задължително. Прекомерното тегло в комбинация с напредналата възраст на майките (над 40 години) предразполага също към развитие на артериалната хипертонията по време на бременността или прееклампсия, която е сериозно усложнение.

До какви рискове за плода може да доведе състоянието прееклампсия?

Рисковете за плода при това състояние и при изява на сърдечносъдово заболяване е преждевременно раждане, ниско тегло на бебето, до 5% има риск от развитие на вродени сърдечни малформация и между 1 и 4% са случаите, които завършват фатално за детето.

За бременната трябва да се погрижи проследяващият я лекар, а при бебето какъв е подходът за проследяване на риска?

За съжаление, пренаталната ехокардиография все още е приоритет на малка част от педиатрите и акушер-гинеколозите. Бременност, която протича на 25-годишна възраст, е различна от тази на 35. Предпоставките от високо кръвно налягане, когато тя е в 35-ата година, е голяма. Необходимо е във втория или третия триместър от бременността да има кардиологичен преглед.

За кои жени това изследване е препоръчително?

Жени, които са имали усложнения по време на бременност, като развитие на артериална хипертония и гестационен диабет, задължително трябва те и плода да бъдат проследявани. Тези жени трябва да продължат редовните прегледи при кардиолог в следващите 2 до 5 години. Има бум на ин-витро процедурите при жени между 40 и 45-годишна възраст, а това допълнително увеличава сърдечносъдовия риск, както и риска от артериална хипертония, гестационен диабет, метаболитен синдром и е предиспозиция към прееклампсия. На тези жени трябва да се обърне особено внимание по време на бременността и след раждане.

Нека не забравяме, че ехокардиографията е най-достъпният метод за неинвазивна оценка на сърдечносъдовата система не само при жените, но и при мъжете. Всеки пациент в рамките на 20-30 минути може да направи задълбочен преглед, който да покаже, какво се случва с неговото сърце.