Балансираното хранене е едно от най-важните неща за всеки родител. И това е нормално. Всяка любяща майка иска да е сигурна, че детето ѝ приема необходимите му дневни количества от протеини, мазнини и въглехидрати, за да е напълно здраво. Това съотношение на макронутриенти е различно за всяка възраст и не само гарантира оптимален растеж, но подобрява умствените функции и физическото развитие на детето. А когато говорим за деца в активна фаза на растеж, балансираното хранене играе ключова роля.

Изборът на тази тема не е случаен. Интересите ми са главно насочени към здравословното хранене при деца, бременни и жени след раждане. Именно това ме подтикна да специализирам във фитнес академия в Америка като треньор и специалист по хранене. И тъй като темата ми е много на сърце, съм подготвила серия от видеа, в които да си поговорим именно за здравословното хранене при децата. Всяко видео ще е посветено на различна възрастова група, за да мога да съм максимално прецизна в съветите си.

Първата възрастова група, на която се спирам, са децата между 1 и 3 години, които са захранени с почти всичко.

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Както всяка майка знае, до първата годинка най-добрата храна за всяко дете е майчината кърма и то трябва да се храни предимно с мляко. Между 1 и 3 години детето расте изключително активно и има нужда от определено количество енергия, за да протича нормално този процес. На тази възраст малчуганите се нуждаят от 70-80 калории на килограм телесно тегло, за да задоволят дневните си потребности.

Снимка: Shutterstock

Хранителните навици се изграждат още от най-ранна възраст и това е времето, в което трябва да ги създадем у нашето дете. График на храненията на 3 часа, към който да се стремим да се придържаме максимално точно, не само би забързал и оптимизирал обмяната на веществата на отрочето ни, но и в бъдеще би го предпазил от затлъстяване и редица заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт.

И да не забравяме, че децата се учат от нашия пример. Така, ако ние се храним здравословно и не купуваме прекалено много вредни храни, те ще си създадат полезни навици за цял живот. Това е също и чудесен повод да влезем във форма за лятото, нали?

Разбира се, няма как да не включа и примерно дневно меню, което лесно можете да приготвите у дома. Във видеото можете да видите рецепти за дневно меню на дете от 1 до 3 годишна възраст, както и няколко съвета за това как с лесни стъпки да въведем здравословното меню в ежедневието на децата.

*FAB Mama е авторска копродукция на влогъра Цвета Евтимова и dir.bg. Всички авторски права са запазени. Очаквайте всеки понеделник епизод от поредицата.