Зимата има своя огромен чар, заобикалящ ни под формата на коледни лампички, красиво опаковани подаръци и отрупани трапези. Тя обаче идва и със своите минуси и, не, не говоря за студа, който аз лично не харесвам. Всяка себеуважаваща се майка изпада в ужас при мисълта за студените месеци поради една основна причина. Сещате се каква е тя - намираме се в сезона на гриповете!

Още по време на есенното застудяване имунната система на децата отслабва поради съвкупност от фактори. Логично, когато е студено, проветряваме доста по-рядко и често стоим в затворени помещения, именно за да ни е топло и уютно. Тази практика обаче, както добре ни е известно, превръща помещенията в рай за бактериите и вирусите. Освен това някои вирусни бактерии се унищожават от ултравиолетовата светлина, която през зимата е в доста по-оскъдни количества. Ето защо и децата обикновено първи стават жертва на гриповете.

Една от първите ми мисии като майка беше "Как да предпазя детето от болести през есента и зимата?". След неразумен брой часове, прекарани над "леки" четива по темата, постепенно изградих своя стратегия, на която вече няколко години разчитам безусловно в борбата с болестите.

Снимка: Shutterstock

Вземете превантивни мерки навреме, но не прекалявайте

Да си призная, още с първите есенни дни ме спохожда мисълта за ужасните болести, които дебнат зад ъгъла. Сигурна съм, че не съм единствената майка с тази параноя и именно това е моментът, в който започвам да подготвям децата си и мен самата, за да се предпазим от дебнещата опасност. Лично аз така или иначе съм с доста отслабнал имунитет след три раждания и всеки микроб ме лови.

Снимка: Shutterstock

Подготовката ни за борбата с болестите се състои в това да приемаме повече витамини и минерали. Добре познат метод, от който за нищо на света не се отказвам. Обикновено разчитам на една добавка за сезона. Държа да е с изцяло натурален произход и затова много внимателно подбирам продуктите, които ползваме.

Категорично избягвам имуностимулантите, които напоследък са доста модерни. Имунната ни система е идеално устроена. Нормалното й състояние е латентно. Когато се заразим с вирус, тя се активира, за да се пребори с него. С всяко едно заболяване имунитетът става по-силен и съответно ние ставаме по-устойчиви на вирусите. Когато редовно даваме на детето имуностимулант, този естествен цикъл се нарушава. Имунната система е постоянно активна и не се връща в латентно състояние, което в дългосрочен план води до срив на имунитета.

Боси крака - здрави деца

Моите деца са босоноги стоножки. Още от яслата все ми повтарят, че Илиана отказва да ходи с пантофи и ги събува, но това никак не е случайно. У дома децата ми нямат и не ползват пантофи. Всъщност, по цяла година ходят боси и съвсем не се шегувам. Малко беше трудно, докато свикна с постоянните забележки на роднини от рода на "Детето е босо! Ще настине! Къде са му пантофите?!". Ходенето бос всъщност има много ползи. Благодарение на това мускулите на стъпалото укрепват, тъй като са свободни и се разтягат в естествената им поза, което предотвратява ставни проблеми и разширени вени на по-късен етап.

Снимка: Shutterstock

Едно то най-важните неща обаче е, че когато оставяме децата ни да ходят боси, се намалява рискът от деформация на крачетата им, а от там деформация на стойката и дори усукване на тялото.

И дори и да ви изненадам - босите крачета укрепват детския имунитет. Върху стъпалото са разположени множество рефлекторни точки, включително и такива, свързани с носоглътката. Активното въздействие върху тях защитава детето от простуда. Това е добра новина за всички малко по-смели майки, на които им е писнало да повтарят "Обуй си пантофите!" Разбира се, в случая говорим за домовете, чиито подове са добре отоплени или покрити с килим или мокет. Не пускайте детето си босо на плочките, защото настинката ви е в кърпа вързана!

Снимка: Shutterstock

Ако се притеснявате, че детето ви може да настине босо вкъщи, винаги можете да се обърнете към рефлексотерапията. Тя се основава на китайската акупунктура и при нея се прилага натиск върху специфични точки на дланите и ходилата. Смята се, че тези точки съответстват на вътрешните органи и други части на тялото. Така се забързват оздравителните процеси и тялото се освобождава от токсините. Рефлексотерапията е добър помощник, когато се възстановяваме от заболяване, и спомага много за правилното действие на кръвообращението, отделителната, храносмилателната, ендокринната, нервната и имунната система. Затова не се притеснявайте, ако няма как да пуснете децата да ходят боси вкъщи - винаги можете да се обърнете към специалист в тази сфера. 

Студът не пречи, а помага

Снимка: Shutterstock

Пиенето на студени напитки, стоенето в стая с климатик и хладните душове са навици, които придобихме в Америка. Когато първо попаднах в тази страна, ми беше толкова студено вътре, че излизах навън, за да се стопля през 20 минути. Всеки, който е бил на този континент, знае, че там климатикът и напитките с мнооого лед са част от културата. Пиенето на студена вода и хладните душове забързват метаболизма и кръвообръщението. При приемането на студени течности имунната система се събужда за кратко и това е един вид своеобразна тренировка за нея. Увеличава се и количеството на белите кръвни телца, които спомагат за борбата с инфекциите.

Освен това състоянието на кожата се подобрява и дори калориите се топят. Наясно съм, че това децата изобщо не ги вълнува, но пък е ценна информация за нас, майките. А и Дейвид Бекъм е казал, че тайната на неговата форма е пиенето на студена вода. Кои сме ние, че да спорим с него?

Снимка: Shutterstock

Ароматерапия

Напоследък наблюдавам бум на ароматерапията с есенциални масла сред майките и любопитството ми ме накара да проуча по-задълбочено ползите от този метод. Ароматерапията е добре позната на човечеството от древни времена и е била използвана от редица цивилизации като китайските, индийските, египетските, гръцките и римските. Етеричните масла намират широко приложение за профилактика на различни заболявания, тъй като притежават доказани антибактериални и противовирусни свойства. Затова и употребата им е препоръчителна при лечение на инфекциозни заболявания, предавани по въздушно-капков път.

Снимка: Shutterstock

Една от основните ползи на етеричните масла се дължи именно на способността им да преминават клетъчната стена и да подпомагат организма не само в борбата с вируси и бактерии, но и да се освободи от натрупаните токсини. Тази информация и една консултация с ароматерапевт ме убедиха, че методът определено е добър. Избрах вариант с дифузер, който използва ултразвукови честоти, за да създаде фина мъгла от етерично масло и вода. Това е и препоръчителният вариант за бебета и малки деца.

Снимка: Shutterstock

Относно самите масла - за начало се спрях на лимон и лавандула за стаята, в която спи Илиана. Според ароматерапевтът, с който се консултирах, те са най-добрият вариант за деца до 2-3 годишна възраст. За по-големите, като Вики и Алекс, има комбинация от лимон, риган и чаено дърво, която има чудесно натурално действие за предпазване от болестите.

А споменах ли, че капка масло от лавандула и чаено дърво, разредени във вода, сутрин зад ухото пази от въшки? Съвсем сериозно!

Назални промивки

Снимка: Shutterstock

Това е нещо, което открих още миналата зима и успешно прилагам и при трите ми деца. Още при първите симптоми на хрема правя назални промивки с разтвор от фармацевтична сода и сол. Както знаете, повечето вируси и настинки започват с хрема, която се стича в гърлото, ушите или дробовете и нанася страховити поражения. Назалните промивки поддържат носната лигавица в идеално състояние и мукусът не натрупва и не нарушава функцията на горните дихателни пътища.

Снимка: Shutterstock

Солта в разтвора отпушва нослето и пресушава хремата. Содата пък води до алкална среда в лигавицата, което си е истинско убийство на бактериите, които виреят в киселинна среда. Сами разбирате, че тази комбинация действа безотказно и облекчава не само хрема, но също синузит и алергичен ринит. При промивките е много важно течността да се вкарва внимателно, без голям натиск и никога да не се духа нослето на детето непосредствено след манипулацията. Така няма риск ушите на детето да заглъхнат, което те често бъркат с болка.

Това са моите трикове за предпазване на децата от болести в студените месеци. Разбира се, не винаги може да се разчита само на тях, но като дългосрочна стратегия са доказали своята ефективност. Поне в нашето семейство.

А на вас пожелавам да не ви ловят болести и да сте здрави цяла година, каквато и стратегия да сте избрали!