Екипът на Джесика Кифте де Йонг от медицинския център "Еразъм" в Ротердам установи, че при поемането на подобни добавки от деца на възраст между 6 и 12 месеца е много по-малко вероятно те да се разболеят от астма в по-късен етап от живота си.

Но подобни резултати не се проявявали при хранене с риба преди 6-месечна възраст, или след като бебетата навършат годинка. Проучването обхванало 7219 деца, родени между 2002 и 2006 година в Ротердам.

В експеримента 1281 от пеленачетата приемали рибни продукти в първите шест месеца от живота си, 5498 - след първите шест месеца и 431 от тях - след като навършили 1 година. С най-добри показатели за понижен риск от астма се оказала втората група.

Според експертите на Американската академия по педиатрия, пеленачетата могат да поемат твърда храна, която не е майчината кърма или заместител, едва когато удвоят теглото си от раждането. Второто условие е да могат да седнат прави на стол с облегалка и да държат главата си, без да клюмва. Другите два показателя са бебето да може само да отваря устата си при приближаване на лъжичката и да може да гълта храната, попаднала в устата му.