Готвенето с деца може да е приятно и забавно занимание. Освен че ви дава възможност да прекарате ползотворно време заедно, готвенето може да послужи и като урок за малчуганите. Как да се случи:

Разпределете ролите

Още щом прекрачите прага на кухнята с малчугана, трябва да разпределите ролите. В началото вие ще сте шеф готвачът, който ще върши основните задачи, а детето ще е вашият помощник-готвач, който ще ви съдейства при подготовката на ястията. Ще разбърква, ще поръсва с подправки, ще измерва в точни грамажи, ще чупи яйцата или ще мачка вече сварените картофи.

Изберете рецепти

Независимо дали става дума за пекарство или сладкарство, когато правите първи опити с детето в кухнята, трябва да избирате лесни и достъпни рецепти. Важно е да включват по-познати продукти, рецептата да се основава на базови техники и умения, интрукциите да бъдат кратки, конкретни и ясни.

    Подходящи рецепти за готвене с деца са: всякакви зеленчукови пюрета, салати, смутита и плодови "коктейли", лесни соленки или мъфини, крем супи, разядки.

Съставете правилник

За да има ред и да се избегнат евентуални инциденти, трябва да установите някакъв правилник. Например, фурната и котлоните са забранена зона. Ножовете не се пипат, а рендето може да се ползва само под строго наблюдение.

Активирайте сетивата

Използвайте уроците по готварство, за да активирате сетивата на детето. Вкусове, аромати, текстури - то може да открива и оценява разликите. Опитвайте различни неща - сладки, солени, кисели. След всяка дегустация се интересувайте от оценката на вашия малък готвач. Накарайте детето да работи с тесто, за да усети колко е меко и как се моделира в ръцете му.

Открит урок

Съвместното готвене може да се използва като открит урок за детето. Може да му представяте някакъв конкретен продукт или съставка и да му разказвате за нея. Да говорите за самото ястие, което приготвяте, дали е свързано с някаква култура или конкретна кухня. Може да обяснявате техниката, която ползвате, и какъв ефект постига. И най-важното - всичко трябва да е на достъпен език.

Преживейте бъркотията

Щом сте влезли с малко дете в кухнята, преживейте факта, че предстои да се изцапате. Възможно е да има брашно по целия кухненски плот, или петна от плодове и зеленчуци по пода. Помнете обаче, че си струва да се забавлявате заедно и после ще имате възможността да опитате резултата от съвместния ви труд.

Източник: rozali.com