Специалистите от университета на Западна Австралия отбелязват, че проучването им не разкрива причинно-следствена връзка между оплождането ин витро води и развитието на злокачественото заболяване, а само отбелязва наличието на подобна зависимост.

Авторите на изследването са установили, че за жените, които на 24-годишна възраст са започнали да приемат лекарства срещу безплодие и впоследствие са се подложили на оплождане ин витро, рискът от развитието на рак на гърдата по-късно през живота е с 56 процента по-висок, отколкото за тези, които не са преминавали през процедурата.

Сред жените, започнали лечение на безплодие около 40-годишна възраст не е наблюдаван повишен риск от злокачествено заболяване на гърдата, независимо дали са се подлагали или не на оплождане ин витро.

Луиз Стюарт от изследователския екип казва, че едно от възможните обяснение за по-високия риск сред по-младите жени е, че те са били изложени на действието на повишени нива на естрогена през циклите на лечението. "Развитието на рака на гърдата е свързано с въздействието на хормона. Колкото по-дълго действа естрогенът, толкова по-висок е рискът", споделя Стюарт.