Много родители дават на бебетата си твърди храни, без да се съобразяват с препоръките, че е добре децата да навършат 6-месечна възраст, преди да започнат да консумират подобни храни, предаде Франс прес. Родителите се надяват, че така децата им ще имат по-добър сън. Ново британско изследване подкрепя това виждане, макар да не е намерило решение на проблемите, свързани със съня.

То обхванало 1303 деца на 3-месечна възраст в Англия и Уелс между 2009 г. и 2012 г. Здравословното им състояние било следено, докато не навършили 3 годинки. Родителите на половината от децата били окуражени да им дават твърди храни, като например риба и жито, преди малките участници да навършат 6-месечна възраст, а останалите деца трябвало да бъдат кърмени или хранени с бебешки шишета, докато не навършат половин година.

Малко са изследванията, обхванали толкова много деца. Резултатите показали, че участниците, които по-рано започнали да консумират твърди храни, спели по-дълго време и по-рядко се будели нощем. Оказало се, че децата, които консумирали твърди храни, се будели по-малко от 1,74 пъти нощем и освен това сънят им бил по-дълъг.

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Pediatrics.