Независимо дали сте бременна или се опитвате да заченете, вероятно вече осъзнавате важността на това да включвате в менюто си с протеини, пълнозърнести храни, здравословни мазнини и цветни плодове и зеленчуци. Въпреки че пълноценното хранене е идеалният начин да си набавите основните витамини, минерали и хранителни вещества, от които се нуждаете по време на бременността, пренаталните витамини могат да ви помогнат да покриете всички хранителни пропуски в диетата си.

Но при множеството варианти, които се предлагат по рафтовете на местните аптеки, изборът на пренатални витамини понякога може да е сложна задача. На редовете по-долу ще научите повече за пренаталните витамини, защо са важни и как да изберете най-добрия за вас.

Факти за пренаталните витамини

Какво представляват пренаталните витамини?

Пренаталните витамини са хранителни добавки, специално разработени за бременните жени, като са формулирани с витамините и минералите, необходими за здравословна бременност. Тези витамини помагат да гарантират, че получавате това, което е необходимо за вас и вашето бебе по време на бременността.

Още по-важно е, че пренаталните витамини могат да намалят честотата на вродените дефекти и употребата им се счита за основна добавка за бременните. Целта е да се запълнят всички липси на хранителни вещества, дължащи се на проблеми с храненето или на употребата на фармацевтични продукти като оралните контрацептиви, които изчерпват многобройните жизненоважни хранителни вещества на жените.

Бременността е физически много натоварваща за жените и хранителният им статус може да повлияе както на тяхното здраве, така и на това на развиващото се бебе. Тъй като много диети не включват достатъчни количества хранителни вещества, които са жизненоважни за бременната и за плода, добавките могат да подобрят общото здраве на майката и плода.

Какво представляват пренаталните витамини?

Какво да търсим в пренаталните витамини

Изследванията показват, че близо 2 милиарда души имат недостиг на ключови витамини и минерали. Тези дефицити се задълбочават по време на бременността поради повишените енергийни и хранителни нужди. Когато се появят такива дефицити, те могат да доведат до неблагоприятни последици за бременната и нейното бебе. Но добрата новина е, че тези проблеми могат да бъдат смекчени чрез използването на хранителни добавки, като например пренатални витамини.Ключът е в намирането на витамин, който съдържа адекватни количества от основните витамини и минерали, от които се нуждаят бременните. Всеки пренатален витамин има уникално количество витамини и минерали. Но като цяло те се различават от обикновените мултивитамини по това, че съдържат допълнително фолиева киселина и желязо, които подпомагат жената по време на бременността. Предлагам да търсите пренатален витамин, който съдържа също витамин D3, омега-3 (DHA/EPA) и холин.

Важно е да четете етикетите и да определите от какво количество от всеки витамин и минерал се нуждаете. И имайте предвид, че всеки пренатален витамин ще има различно количество съставки, като някои са по-всеобхватни от други.

Например, разликите между пренаталните витамини включват вида на фолиевата киселина и В12. Някои съдържат фолиева киселина и цианколбатамин, а не предпочитаните форми на тетраметилфолат и метилкобаламин. Друга разлика може да бъде количеството на йода, формата на желязото и количествата на минералите. Някои от тях могат да съдържат холин, а други - не, а някои могат да съдържат и други елементи, например джинджифил.

Препоръки за пренатални витамини

Желязо- Помага за предотвратяване на анемия, която може да доведе до преждевременно раждане

Фолат (В9)-  Помага за предотвратяване на сериозни вродени дефекти

Витамин А- Помага за поддържане на здраво зрение

Йод- Подпомага развитието на мозъка и когнитивните способности

Цинк- Подпомага имунитета, устойчивостта към инфекции, правилния растеж и развитието на нервната система

Витамин D- Подпомага здравето на костите, както и функциите на мускулите и нервите

Холин- Подпомага правилното развитие на мозъка и гръбначния мозък на бебето

Омега-3- Подпомага развитието на мозъка и ретината на бебето

Калций- Предотвратява намаляването на костната плътност на бременните

Когато разглеждате пренатални витамини, трябва да сте сигурни, че избраният от вас витамин съдържа тези важни витамини и минерали, както и всичко останало, което препоръчва вашият лекар.

Кога да започнете да приемате пренатални витамини

Пренаталните витамини могат да се приемат през целия репродуктивен период. Но като минимум те трябва да се приемат, след като се вземе решение за бебе или след като се установи бременност.

Те също така трябва да продължат да се приемат поне една година след раждането. Бременността е взискателна към тялото ви и може да ви лиши от много жизненоважни хранителни вещества. Необходима е приблизително една година, за да се възстановят хранителните вещества в тялото ви до нивата отпреди бременността. Продължаването на приема на пренатални витамини е особено важно за хората, които кърмят, тъй като тези добавки могат да подпомогнат снабдяването с мляко и евентуално да поддържат енергията и настроението.