Когато става дума за хранене при децата, родителите трябва да се съобразяват както с условието менюто да е полезно, така и да се хареса на малчугана. Но често е трудно децата да бъдат убедени да експериментират с нови ястия и продукти. Как да накарате детето да опитва нови храни?

Първо новото

Когато искате да включите някаква нова съставка в детското меню или да го накарате да опитва нова рецепта, винаги започвайте с непознатото. Когато детето е гладно, то е по-склонно на компромис и експеримент, защото трудно устоява на храната. Освен това, ако започнете с вече затвърдените храни, има голям шанс да ви откаже новите, защото няма да иска да си разваля вкуса.

Малки хапки

Новите храни се дават на малки хапки с цел дегустация. Не си налагайте вкусовете и приемете, че като всичко чуждо и непознато, и тук детето ще подходи по-предпазливо. Оставете го да опита, да има време да оцени вкуса и да реши дали му допада.

Хапване в компания

Децата са по-склонни да опитват нови неща, когато са в компания на други деца. Достатъчно е едно от групата да повлече крак и да каже, че обича нещо за хапване, за да проявят и останалите интерес.

Снимка: Shutterstock

Атрактивна презентация

При децата презентирането на храната е от съществено значение. Трябва да е атрактивно, забавно и закачливо. Може да наподобява картина в чиния, лице и форма на животно, микс от цветове и текстури, за да е по-интересно. Не пренебрегвайте този момент!

Разкажете история

За да накарате детето да опита някаква нова храна, трябва да проявите и малко въображение. Разкажете му история, която да го убеди. Например,  плодовото мляко може да е напитка за супергерои, Попай Морякът обича да яде спанак, защото става силен, а мишокът Джери винаги побеждава котарака Том, защото хапва сирене.

Скрийте зеленчуците

Обикновено проблемите с храненето при децата идват, когато става дума за зеленчуци. Тъй като не са толкова сладки, малчуганите не ги намират за достатъчно вкусни. Когато искате да включите някакъв зеленчук, който детето не иска да опита, може да го настържете или пасирате и така да го добавите към ястието, а по-късно, когато малчуганът си е изял всичко, да му разкриете тайната съставка.

Снимка: Shutterstock

Оставете го да се изцапа

Когато давате на детето нова храна, не е подходящ момент да го критикувате как яде или да го следите за петна по дрехите. Оставете го да се изцапа и да се забавлява. Сервирайте спагетите и сосът към тях отделно и му кажете само да опита да ги комбинира и да каже дали му харесват.

Личен пример

Когато предлагате нови храни, винаги давайте личен пример. Не очаквайте детето да иска да опита непознат продукт, ако дори родителите му не проявяват интерес и предпочитания към него. Кажете му колко е вкусен и колко много ви харесва - децата обичат да имитират големите, затова е много вероятно да пожелаят и те да вкусят от това, което хапвате.

Ползвайте обратна психология

Другият вариант да убедите детето да опитва нови храни, е като ползвате силата на обратната психология. Кажете му, че не може да яде от това, че няма да му хареса или че не е за малки деца, и това веднага ще предизвика интереса му. Все пак забраненият плод е най-сладък!

Източник: rozali.com