Да си родител е денонощна работа, която изисква време, посвещаване и любов. Колкото и да се стараем, не можем да открием наръчник за отглеждане на перфектните деца, без значение колко книги за родителството четем или с колко от нашите приятели и техните деца се сравняваме.

Редица проучвания обаче са стигнали до заключението, че определени стратегии, които родителите прилагат в отглеждането на децата си, работят по-добре от други. Предлагаме ви няколко от тях, които, според специалистите, могат да направят детето ви по-самостоятелно, уверено и успешно, когато порасне.

Родителите не прикриват истината, макар че понякога тя е болезнена

Когато родителите лъжат децата си, дори в старанието си да ги предпазят, те ги карат да се чувстват по-неуверени и недоверчиви. Понякога децата задават трудни въпроси и да ги излъжеш ти се струва най-лесния начин, за да излезеш от ситуацията. Но това обърква децата, когато разберат, че техният най-близък човек не им е казал истината. А в същото време същият този човек - техният родител ги учи, че винаги трябва да бъдат честни и никога да не лъжат.

Родителите не споделят всичко за детето си в социалните мрежи

В ерата, в която живеем, много деца са лишени от правото си на лично пространство. Родителите им споделят факти за живота им и снимки в социалните мрежи, а не си дават сметка, че така може да накарат децата си да се чувстват неудобно и това да има своето негативно влияние върху самочувствието им някой ден.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Родителите поощряват децата си да пътуват

Пътуването е най-добрият начин един млад човек да опознае света. То разгаря любопитството на децата към нови места, нови хора, опитването на нови храни и опознаването на други култури. Също така ги кара да се чувстват по-уверени и независими.

Родителите карат децата си да помагат в домакинството

Множество проучвания показват, че децата, които са били поощрявани от родителите си да се включват в изпълняването на домакинските задължения, се справят много по-добре в живота. Така децата се учат на отговорност, работа в екип, труд и се чувстват полезни и значими.

Снимка: iStock by Getty Images

Родителите уважават усилията на детето, а не само резултата

Много от нас казват на детето си "Браво! Толкова си умен", а други казват "Справяш се чудесно и оценявам усилията, които полагаш". В първия случай внушаваме на детето, че то просто е умно, без значение какво прави, то не контролира ситуацията и резултата от нея. Докато във втория случай му даваме увереност, че ако се старае и работи усилено, ще постигне добри резултати, но силата е в неговите ръце. Когато оценяваме усилията на децата си, ги вдъхновяваме да се стараят повече.

Майките работят и имат стабилен доход

Редица проучвания сочат, че дъщерите на жени, които имат кариера и работа извън дома, учат повече, получават по-добри служебни позиции и се реализират по-добре в живота. Разбира се, става дума за времето, в което не сме принудени да работим от къщи заради коронавирус пандемията например.

А момчетата, отгледани от майки с професия, порастват като мъже, които много повече помагат вкъщи с домакинските задължения.

Снимка: iStock by Getty Images

Между родителите има разбирателство

Няма нищо изненадващо във факта, че децата на родители, които непрекъснато се карат вкъщи, са изложени на по-голям риск да развият доста емоционални и поведенчески проблеми. За тях е и много по-трудно да се съсредоточат в училище.

Те няма и добър изграден модел за подражание и когато пораснат, може без да искат да повторят грешките на родителите си и те самите да попаднат в нестабилна и конфликтна връзка.

Снимка: istock by Getty Images

Родителите не се държат авторитарно

Родителите, които искат винаги да имат и да упражняват контрол върху децата си, им причиняват множество проблеми. Детето израства с идеята, че няма право на собствено мнение и че няма смисъл да води преговори, защото неговата гледна точка никога няма да бъде взета под внимание. В другата крайност са родителите, които позволяват всичко на децата си, като така отглеждат хора, които не знаят как да спазват никакви правила. Разбира се, истината е някъде по средата. Родителите, които следват желанията на децата си, поощряват ги да вършат нещата, които са интересни за тях и ги изслушват, но в същото време определят точни граници кое, кога и как е позволено, отглеждат най-уверените и самостоятелни деца и успешно реализирани хора, когато пораснат.

Обичайте децата си, насърчавайте ги, уважавайте ги и ги научете, че всички имаме права, но и задължения. Колкото по-добре запазен е балансът, между двете, толкова по-дисциплинирани и в същото време независими ще пораснат децата ви.