Самодисциплината е първото нещо, което трябва да овладеем, ставайки родители, за да изградим добри отношения с нашите деца и те да растат в мир и разбирателство със своите родители, казва популярната блогърка Ребека Ийнс и автор на книгата "Положително родителство". Децата просто следват примера на родителите си и когато сме изнервени и неспокойни, това се отразява на отношенията ни с тях. Точно затова самоконтролът е много важно нещо.

Не е лесна задача да контролираме емоциите си, но винаги помнете, че децата са огледало на родителите и за тяхното поведение сме виновни само и единствено ние самите. Ако искате децата ви да бъдат мили, състрадателни и уважаващи, то и вие трябва да бъдете такива не само с тях, а изобщо.

Много по-трудно е да контролираш емоциите си, отколкото да им се отдадеш. Това се научава още в детска възраст. Децата гледат родителите си и се учат да се справят с емоциите си именно от тях. Като възрастни ние просто повтаряме модела, с който сме израснали и сме виждали като деца, казва Ийнс.

Трябва да се научим да владеем емоциите си така, че децата ни да не поемат тежест, която не заслужават, защото сме твърде изнервени, претоварени в работата и напрегнати от ежедневието. Разбира се, няма как и да бъдем перфектни. Нормално е понякога децата да ни виждат разстроени или емоционални и в това няма нищо лошо. Просто колкото по-рано осъзнаем, че с викането ги нараняваме, толкова по-лесно ще бъде за нас самите да контролираме себе си и реакциите си.

Вижте няколко съвета за справяне с гнева в OSHTE.BG