Всеки родител знае какво означава за семейния бюджет да имаш дете. Купуваме купища дрехи, играчки и техника, за да осигурим спокойствието и комфорта на семейството.

Неслучайно сегментът "бебешки и детски стоки" е сред най-бързо развиващите се пазари за продукти втора ръка. Употребяваните детски дрехи, играчки и техника имат много кратък живот в рамките на едно семейство, докато реалният им жизнен цикъл на експлоатация и употреба е в пъти по-дълъг.

Платформите за подобни продукти предлагат разнообразие, съпоставимо с големите детски магазини. Това е уникална възможност за качествени находки на много ниски цени. Нерядко можем да открием стоки в гаранционен срок или дори чисто нови, предлагани на много по-ниска цена от тази на официалния дистрибутор.

Най-голямата платформа за онлайн търговия у нас - OLX - регистрира ясна тенденция за увеличаване на търсенето на детски и бебешки стоки през 2022 г. и началото на 2023 г. Категорията За бебето и детето текущо предлага над 200 000 активни обяви на частни и бизнес потребители в различни подкатегории като дрехи, обувки, играчки, мебели, бебешки колички и други. В същото време цените на тези стоки стават все по-атрактивни и конкурентни, давайки възможност за наистина изгодни оферти. За 2022 г. OLX отчита близо 47% спад в цените на всички продукти от тази категория.

Снимка: iStock by Getty Images

Причината за растежа на този сегмент е не само възможността да спестим доста разходи на семейството, но и все по-сериозната осъзнатост относно въглеродния ни отпечатък като потребители. Давайки нов живот на употребяваните артикули, ние помагаме за по-чиста природа и устойчива икономика.

Как успешно да пазаруваме детски и бебешки стоки втора ръка? Ето нашите съвети:

  • Доверявайте се на платформи с доказана репутация и история. С либерализацията на second hand пазара - често можем да открием обяви за продажба в непознати сайтове, дори в социалните мрежи. За да сме спокойни за сигурността на комуникацията и коректността на страните обаче, най-сигурно е да се насочим към утвърдени посредници.
  • Използвайте само официалните канали на платформата за комуникация с насрещната страна. Един от по-честите опити за измами при онлайн търговия и комуникация е свързана с кражбата на лични данни и чувствителна информация. Ето защо големите посредници, които свързват продавачи и купувачи, изграждат собствени канали за кореспонденция по офертите, давайки възможност за проследимост и защита. Винаги внимавайте какви лични данни предоставяте и не забравяйте, че нито платформата, нито продавачът имат нужда от данните по вашите кредитни или дебитни карти.
  • Сравнявайте офертите, когато разглеждате повече варианти чрез търсачка в сайта, от който желаете да пазарувате. Може да търсите желаните артикули не само по вид, но и по марка, така че да направите сравнение между повече оферти. Разглеждайте цените и на официалните вносители и търговци на нови артикули, за да прецените по-добре колко изгодна е сделката.
  • Винаги използвайте опцията за преглед и тест. Не забравяйте, че при онлайн покупка на продукт втора ръка от физическо лице - не е приложима възможността за връщане до 14 дни. Ето защо е важно да прегледате внимателно, да премерите или тествате закупения продукт още при доставката, защото при нужда може да заявите връщане на момента. Ако опция за "преглед и тест" не е включена от изпращача, може да бъде добавена с едно телефонно обаждане към куриера.
  • Питайте за точните размери. Когато избирате дрехи за своите деца, имайте предвид, че често номерациите на различните производители варират. Важно е да се поинтересувате от реалните размери в сантиметри, за да сте сигурни, че купувате правилната дрешка. При търсене може да разширите параметрите с един номер преди и след искания от вас, за да видите повече обяви. Често second hand платформите са точното място да откриете детски дрехи за специални поводи или пък карнавални костюми - подобни облекла обикновено се използват само веднъж и остават като нови.
  • Информирайте се за разходите по доставка. За да прецените доколко изгодна е съответната оферта, е важно да знаете кой поема разходите по доставка и какви са те. При по-обемни стоки като бебешки колички или мебели, този разход може да се окаже извън стандартната куриерска такса. Понякога можем да си го спестим с опцията за лично предаване.

Снимка: iStock by Getty Images

Когато решите да закупите артикул от даден продавач, винаги е добра идея да разгледате и останалите продукти, обявени от него. Има голяма вероятност да харесате още нещо и така да спестите допълнителни разходи по втора доставка.

  • Разгледайте рейтинга на продавача. Големите платформи като OLX дават възможност да научаваме повече за това от кого купуваме. Тази информация често дава допълнителна верификация за качеството и коректността.
  • Запазвайте харесаните артикули в "любими". Често за да направим крайния си избор, имаме нужда от повече разглеждане и премисляне. Възможността да отбележим харесани артикули като "любими" е много удобна и дава лесен и бърз начин да се върнем по-късно само към най-добрите обяви.
  • При играчките - обръщайте особено внимание на безопасността. Детските играчки бързо "омаляват" и много родители избират да предложат на пазарите втора ръка - запазените и по-новите продукти. Това е страхотна възможност да открием интересни и иначе скъпи придобивки или пък да попаднем на редки и ценни продукти. И тук важното е да се възползвате от предварителен преглед. Още преди поръчката може да изискате от продавача допълнителни снимки или клипчета, както и да прочетете характеристиките и инструкциите за употреба от сайта на производителя.

Снимка: iStock by Getty Images

Платформите за онлайн търговия са полезни не само за купувачите, но и за тези, които желаят да се освободят от вече ненужни за тях артикули. Всеки може лесно да стане продавач и с няколко клика да напълни своя онлайн магазин, да го промотира и успешно да продава, помагайки на семейния си бюджет.

Какво най-често пазаруват семействата в категориите бебешки и детски стоки?

Една от най-посещаваните подкатегории в сайта на OLX е тази за бебешки и детски колички. В нея могат да бъдат открити над 9000 обяви. От платформата споделят, че това са най-търсените детски продукти през първия месец на 2023 г. В същото време се наблюдава и най-сериозна корекция в цените на предлаганите артикули - можем да открием изгодни летни колички за деца при цени от по-малко от 120 лева.

Снимка: iStock by Getty Images

От OLX също споделят, че първенецът по търсене в секцията за детски и бебешки стоки, през предходната 2022 г., са били акумулаторните коли за деца. А с наближаване на пролетта се увеличава и интересът към триколки и батути.

За още интересни предложения и приятно пазаруване - може да разгледате цялата секция За бебето и детето в OLX.


*Материалът съдържа продуктово позициониране на OLX.