Не харесвам есента. Мога да отбележа, че е много красив и шарен сезон, но винаги го чакам притеснена, че децата ще паднат жертва на есенните грипове, вируси и настинки. И, за съжаление, почти всяка година се оказвам права.

Днес отново взех Илиана с течащ нос от градината. И докато малката не крие задоволство, че ще си играе у дома, то за мен това е ясен знак, че е време за целенасочени мерки за подсилване на детския имунитет. Направи ми впечатление също, че в градината бяха съвсем малко деца. Оказа се, че повече от половината са болни. А всяка една майка знае какво означава болно дете в детска градина - много болни деца. Затова, драги майки, днес взимаме нещата в свои ръце и обявяваме открита война на болестите. Няма да ви говоря за консумация на повече плодове, зеленчуци и други подобни неща, които всеки знае. В днешното видео ви споделям някои по-малко популярни, напълно натурални и безотказно успешни трикове, които помагат в нашето семейство. 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Всички знаем колко неприятен може да е сухият въздух у дома, особено по време на отоплителния сезон. Ето защо аз намерих едно чудесно решение, което освен, че внася свежест, улеснява дишането през нощта и пази от болести. Помня как едно време майка ми слагаше съдове с вода или мокри кърпи по радиаторите. Е, в 21-ви век това изобщо не се налага. Необходимо е само да се сдобиете с дифузер, което изобщо не е голяма инвестиция и струва около 20-30 лв. Дифузерът се пълни с вода и овлажнява въздуха. Това, което е хубаво да се направи, е да се капнат и няколко капки етерични масла, които да убият бактериите и да ни предпазят от болести. Чудесна работа за целта ще ви свършат масло от евкалипт, масло от лимон и масло от чаено дърво. Тези масла са известни със своите антибактериални и противовирусни свойства и ще държат грипа надалеч. 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Разбира се, храната също е изключително важна. Но още в началото ви обещах, че няма да обсъждаме ползите от активното присъствие на плодове и зеленчуци в дневното меню. Всъщност, ще си поговорим за протеина и белтъчините, които е необходимо да си набавим с храната. Аз самата бях почти веган. Не беше целенасочено решение, просто не обичам месо. Откакто започнах професионално да се развивам в сферата на фитнеса и здравословното хранене, започнах да чета все повече за важността на дневния прием на протеини в нужните количества. Когато завиших до необходимите нива, се случи още едно чудо, освен промените в тялото ми. От много болнав човек се превърнах в човек, който е напълно здрав почти през цялата година. Да, винаги може да те хване някоя настинка, но разликата, вярвайте ми, е огромна. Обяснението е, че белтъчините помагат на организма да изработва имуноглобини - защитни антитела, повишаващи имунитета. Ако пренебрегваме месото, рибните продукти, яйцата, млечните продукти и ядките, то така нужните ни защитни антитела няма как да се образуват и по този начин подлагаме организма си на опасност. Ето защо е време да се вгледаме в хранителния си режим и най-вече този на децата.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

И накрая - когато искате или имате нужда ударно да подсилите организма в сезона на болестите по натурален начин, във видеото ви показвам две много лесни, натурални и полезни рецепти. Лично аз съм категорично против фармацевтичните имуностимуланти и не веднъж съм го казвала. Затова разчитам на продукти от природата. Не пропускайте да видите рецептите в днешния епизод, а аз ви пожелавам безоблачна и най-вече "здрава" есен. До скоро!