Учени оповестиха, че в човешката кърма са идентифицирали съставка, която потиска растежа на причиняващи инфекции у бебетата бактерии.

Съставката е известна като монолаурин или глицерол монолаурат. Количеството ѝ в човешката кърма е 200 пъти по-голямо от това в кравето мляко. Изкуственото мляко за бебета изобщо не съдържа монолаурин.

Съставката не само се бори с вредните бактерии, но и стимулира растежа на полезните, съобщава ЮПИ, цитирана от БТА.

Авторите на изследването заключиха, че човешката кърма потиска растежа на вредните бактерии златист стафилокок, бацилус субтилис и клостридиум перфрингенс, докато кравето мляко и изкуственото мляко за бебета нямат никакъв ефект върху тези бактерии.

Освен това човешката кърма не потиска растежа на полезните бактерии ентерококус фекалис, а кърмените бебета са с високи нива на бифидобактерии, лактобацили и ентерококи.

След като специалистите отстранили въпросната съставка от човешката кърма, защитният ефект срещу златистия стафилокок изчезнал. Когато добавили монолаурин към кравето мляко, съставката допринесла за защита срещу вредни бактерии.

"Макар че се борят с бактериални инфекции у бебетата, антибиотиците унищожават и патогенните, и полезните бактерии - заяви Патрик Шлайвърт от университета на Айова. - Монолаурин се бори единствено с патогенните бактерии. Смятаме, че съставката ще може да се изпозва като добавка към кравето мляко и изкуственото мляко за бебета."

Било констатирано също, че монолаурин потиска възпаленията на епителните клетки по стените на червата. Тези възпаления са свързани с риск от бактериални и вирусни инфекции.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.