Постоянно се обсъжда темата колко време е добре и колко не е добре да прекарват децата, залепени за разни смартфони, таблети, лаптопи и всякакви смарт устройства, и как прекаленото боравене с тях се отразява на малчуганите.

Рядко обаче обръщаме внимание на друг важен аспект от този въпрос, а именно - колко време ние, родителите, прекарваме пред екраните и как това се отразява на децата. Това е положение, при което на практика родителят присъства, но мисловно той не е наличен и детето усеща липсата му.

Как се отразява това на децата?

Проблеми в социалното им развитие

Липсата на родителското внимание обикновено кара децата да се държат непостоянно, спрямо пиковете на настроенията си и да им липсва инициатива да правят каквото и да е. Но то може да бъде и причина за емоционални проблеми при детето, като те има вероятност да се появяват и след по-дълъг период от време - около една или две години. Дори много минимални на пръв поглед действия, като изпращането на текстово съобщение, могат да повлияят зле на психиката на децата в дългосрочен план.

Децата се ядосват по-често и се държат зле

Психолозите твърдят, че децата се чувстват "тъжни, ядосани, сърдити и самотни", когато родителите им избират смарт телефоните си пред тях.

Някои деца започват да се държат агресивно и дори могат да посегнат на телефона на родителя си и да го счупят, за да получат желаното внимание.

Тази липса на внимание кара децата да се чувстват неоценени, ненужни и вреди на самочувствието им.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Децата не виждат родителите си като добри модели за подражание

За много хора да не проверяват телефона си на всеки пет минути е направо катастрофално. Психолози, провели проучване върху семейства в заведение за бързо хранене, установили, че 70% от тях са използвали смартфона си по време на хранене. По този начин родителите лишават децата си от възможността да общуват лице в лице с тях и да ги научат как е уместно да се държат по време на хранене.

Когато на децата им липсват тези основни социални умения, по-късно в живота за тях може да бъде трудно да изградят емоционална връзка с другите хора.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Децата се чувстват наранени, защото трябва да се борят за вниманието на родителя

Дори и родителите да обичат децата си безкрайно и безрезервно, постоянното им занимаване със смартфоните изпраща до децата посланието, че те не са желани, не са ценни и често се чувстват излишни. А в определени моменти стават особено раздразнителни и гневни, защото им се налага да се състезават за вниманието на родителите си.

Децата стават по-пасивни и отнесени

Емоционалната връзка между родителите и техните деца е силна, но уязвима. Когато учените правят изследване върху много малки деца - на възраст между 7 и 24 месеца, при които майките им внезапно спират да си играят с тях, за да обърнат внимание на телефона си, резултатите са доста изненадващи. Малчуганите показват признаци на стрес и не желаят да опознават обстановката около себе си, докато майка им се занимава с телефона.

И колкото по-дълго майката стояла на телефона, толкова повече у тях се увеличава чувството за несигурност и те ставали все по-разсеяни и отнесени.

А когато майка им била готова отново да играе с тях, те вече не показвали такова желание за това.

Децата имат нужда от любов и внимание и е наша работа като родители да им ги даваме. Разбира се, винаги се налага да отговорим на спешно обаждане, но през повечето време, което прекарваме с децата си, е по-добре да оставяме смартфоните си настрани и да се наслаждаваме на миговете си заедно. Все пак по този начин бихме могли да помогнем на най-ценните хора за нас - децата, да се превърнат в щастливи и самоуважаващи се човешки същества.