Световната здравна организация (СЗО) отбелязва, че бебетата, които са кърмени, не се нуждаят от допълнителна вода, тъй като майчиното мляко е над 80 % вода и осигурява необходимите течности на бебето. Децата, които се хранят от бутилка, ще останат хидратирани с помощта на своята формула.

Ако приемем, че детето се храни добре - с кърма, с формула или и с двете, хидратацията му не би трябвало да е причина за безпокойство.

Защо трябва да изчакате

Даването на вода на бебето ви преди навършване на шест месеца не се препоръчва поради следните причини.

Храненето с вода обикновено засища бебето, което го прави по-малко заинтересовано от кърменето. Това всъщност може да допринесе за загуба на тегло и повишени нива на билирубин. Предоставянето на вода на новороденото може да доведе до водна интоксикация, която може да разреди нивата на другите хранителни вещества в организма на бебето. Твърде многото вода кара бъбреците им да промиват електролитите, включително натрия, което води до дисбаланс.

Препоръки за бебета на възраст от 6 до 12 месеца

Когато бебето ви е на етап, в който въвеждате пюрирани твърди храни, може да се въведе и вода.

След въвеждането на твърдите храни около 4 до 6 месеца приемът на мляко от бебето намалява. Всичко зависи от това как се въвеждат твърдите храни, какви видове твърди храни се въвеждат и колко често се консумират. Целта при бебетата между 6 и 12 месеца е да се осигури адекватен прием на храна и цялостен растеж.

За да постигнете ефективно тази цел, въвеждайте твърдите храни бавно и на многократни експозиции. Допустимо е по това време да се допълва с вода. Въпреки това, ако приемем, че детето приема адекватно мляко или майчина кърма, то може да не се нуждае от повече вода за период от 24 часа.

Водата традиционно се въвежда чрез чаша с накрайник. В този период, когато детето стане по-активно, може да откриете, че е полезно да му се осигурява допълнителна вода в отделни случаи.

Деца на 12 месеца и повече

След като детето ви навърши 12 месеца, приемът на мляко ще намалее. На този етап може да сте установили рутина, включваща закуска, обяд и вечеря, като същевременно въвеждате различни нови храни. Поради повишената активност на детето ви, намаления прием на мляко и разнообразната храна, приемът на вода естествено ще се увеличи.

Препоръчва се 1-годишното дете да получава приблизително една чаша вода от 240 мл. всеки ден. Това количество се увеличава всяка година. Броят на чашите от 240мл, които по-голямото дете консумира всеки ден, трябва да съответства на възрастта му (до максимум осем чаши от 240мл. на ден). Например двегодишно дете трябва да консумира две чаши по 240мл. на ден.

Поддържането на хидратация може да помогне на детето ви да се изхожда правилно и да възстанови загубените течности.

Съвети за осигуряване на подходяща хидратация

За повечето деца е достатъчно да осигурите чест достъп до вода и те ще пият достатъчно, за да задоволят нуждите си. Ако ви се струва, че имате проблеми с насърчаването на детето да консумира вода чрез чаша за пиене, опитайте тези допълнителни съвети, за да осигурите адекватна хидратация.

 • Насърчавайте малките, чести глътки
 • Предлагайте малки количества вода през целия ден. Детето ви ще бъде хидратирано, но няма да е наситено с други течности, което може да повлияе на приема на храна.
 • Ако използвате разреден плодов сок, ограничете приема му до 120мл. чист сок на ден.
 • Направете течностите забавни
 • Малките деца изглежда са заинтригувани от цветовете и формите. Можете да използвате цветни чаши и сламки със забавни форми, така че малките да се радват на консумацията на вода.
 • Купете: Пазарувайте чаши и сламки.
 • Съобразявайте се с времето и активността
 • Децата не са в състояние да регулират телесната си температура толкова лесно, колкото възрастните, така че за тях е по-трудно да се възстановят и охладят. Насърчавайте приема на течности преди, по време и след дейности.
 • Като ориентир, насърчавайте приема на поне 120мл. течност на всеки 20 минути или винаги, когато има почивка. 30мл. вода се равнява на около една "глътка" от вашето малко дете.
 • Включете богати на вода храни
 • Храни като супи или плодове като диня, портокали и грозде са богати на вода. Можете също така да овкусите водата с лимон, лайм, краставица или портокали, за да я направите забавна и вкусна.

Вашето бебе може да е готово да отпие първата си глътка вода на шест месеца. Важно е обаче да осъзнаете, че новородените, бебетата и малките деца имат много различна хидратация от тази на възрастните.

Това, което ние очакваме от себе си в горещо време или по време на активност, е съвсем различно от това, което те биха били насърчавани да правят. Стига да обръщате внимание на активността на детето си и да му осигурявате достатъчно достъп до вода след 1-годишна възраст, ще вземате подходящи решения.