Младежи и деца изразиха мнението си по важни въпроси, касаещи техните права, и дискутираха с представители на институции, експерти и специалисти теми, които ги вълнуват, по време на форума "Voice it: Решаваме с децата". Младежкият форум се организира за четвърта поредна година от Национална мрежа за децата и Младежка мрежа "Мегафон". Събитието се проведе в "Ларгото" в София и събра над 150 участници от цялата страна - ученици, младежки групи и неформални обединения, представители на институциите и експерти.

Темата, избрана от децата от Младежка мрежа "Мегафон", беше здравното и сексуално образование. Участниците обсъдиха как в момента се осъществява обучението по тези теми в училище, как се говори за тях вкъщи, какво може да се подобри и от какво имат нужда децата, за да се чувстват по-информирани и уверени по тези въпроси, които са така важни за тях.

Децата споделиха, че най-вече се интересуват как да се предпазят от нежелано забременяване и от полово предавани болести. Младежите признаха, че често се притесняват да говорят с възрастните - родители и учители за техните страхове и въпроси, свързани със секса и рисковете, пред които са изправени, защото темата все още е табу в много семейства и училища. Младите хора споделиха още, че им е по-лесно да обсъждат здравно-сексуалните въпроси със своите връстници, но в същото време осъзнават, че това крие известни рискове, защото понякога липсва информация или тя не е достоверна. Затова предложиха да има обучени по темата младежи, подкрепени от институциите, които да обучават своите връстници и до които те да могат да се допитват при нужда.

Ето ги и част от въпросите, които си задават младежите:

  • На кого можем да имаме доверие по сексуалните въпроси?
  • Как да заговорим и да се борим с полово предаваните инфекции?
  • Какви са симптомите на СПИН?
  • Каква е надеждната контрацепция за мъжете?
  • Как да разберем кои презервативи са качествени?
  • Трябва ли да споделя с партньора си, ако имам полово предавана инфекция или заболяване?
  • Какви усложнения могат да настъпят и как се лекуват?
  • Какво да направим, ако в интернет изтекат наши голи снимки?
  • Какво бихме казали на хората, които смятат, че е вредно за децата тези проблеми и теми да бъдат обсъждани в училище?